Nulla energiaigényű hotellé változhat az elhagyatott IKEA épület

A magyar Breuer Marcell, vagy nemzetközileg ismert nevén Marcel Breuer világhírű építész és formatervező, a Bauhaus mesterének brutalista betonépülete, a Pirelli Building New Havenben úgy tűnik végre újra életre kelhet. A két évtizede üresen álló épületet megvásárolta egy connecticuti vállalkozói- és építészeti cég a Becker and Becker, akik szeretnék újra használatban látni a tornyot, de úgy hogy közben megőrzik a szimbolikus építészeti elemeit.

2014-es fotó az üresen álló toronyrólForrás: wikipedia.org/Gunnar Klack/CC BY-SA 4.0

A Dezeen online építészeti magazin cikke szerint az 1970-ben befejezett brutalista tornyot Breuer Marcell és a Bauhaus egyik csúcsépületének tartják. A connecticuti New Havenben található betontömegnek hosszú, tulajdonosváltásokkal teli története van. Az eredetileg Armstrong Rubber Co. székházként funkcionáló épületet 1988-ban a Pirelli vette birtokába, miután felvásárolta a korábbi céget. Ezután Pirelli Buildingnek nevezték, de nem sokkal később a cég túl is adott rajta. A svéd bútoróriás, vagyis az IKEA 2003-ban vette meg az üres épületet, majd 2020 elején tovább adta 1,2 millió euróért a Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának.

Bruce Becker a vállalat igazgatója olyan butikhotelt és konferencia központot szeretne benne létrehozni, ami nulla energiaigényű, vagyis csak annyi energiát használ fel, amennyit saját maga meg is termel. Ezt pedig teljes mértékben napelemekkel szeretnék megoldani. Terv még az is, hogy a közeljövőben ez legyen az első olyan amerikai épület, ami passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az építésziroda csak a belső tereket szeretné átalakítani, hogy megfeleljen egy hotel elrendezésének, de a külső homlokzathoz egyáltalán nem akarnak hozzányúlni, hiszen ez teszi az épületet jellegzetessé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek