Az őskorban a nők is ugyanúgy vadászhattak, mint a férfiak

Eddig úgy tudtuk, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink munkamegosztása nemi alapon történt: a férfiak ejtették el az állatokat, a nők pedig a gyűjtögetéssel foglalkoztak.

A leletek alapján az őskori női vadász így nézhetett kiMATTHEW VERDOLIVO/UC DAVIS IET ACADEMIC TECHNOLOGY SERVICES/sciencemag

Egy Peru déli részén, az Andokban történt ásatás szerint azonban elképzelhető, hogy a nők is a férfiakhoz hasonló módon vettek részt a nagyvadak elejtésében. A Kaliforniai Egyetem kutatói egy 9000 éves temetkezési helyszínen különféle nagyvadak vadászatában használt eszközöket találtak egy nő sírjában. A sírban voltak kőből készült lövedékhegyek, és különféle feldolgozó eszközök, írja a Science, a Természettudományok Haladását Támogató Amerikai Egyesület kiadványa.

Persze egyetlen sír nem elegendő bizonyíték, ezért a tudósok tovább kutattak a sírhelyeken, mígnem 10 másik női és 16 férficsontvázat találtak a vadászati eszközeikkel eltemetve. Már korábban is találtak egyébként női sírokban hasonló eszközöket, de a kutatók nem mertek messzemenő következtetéseket levonni a leletekből, egyrészt azért, mert a kortárs vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakban a férfiakra hárul a vadászat, másrészt pedig azért is, mert a rágcsálók vagy az emberek időnként széthordják a sír tartalmát.

A mostani lelet azért meggyőzőbb a korábbiaknál, mert egy gondosan összerakott kis kupacban találták meg az eszközöket közvetlenül a csontváz csípője mellett. Emellett mostmár elég sok, hasonló lelet áll a kutatók rendelkezésére ahhoz, hogy magabiztosabban feltételezhessék, a nagyvadakra történő vadászat nemtől független tevékenység volt.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek