Rejtőző önarcképet találtak a compostelai székesegyház egyik oszlopán

Egy középkori kőfaragó elrejtett önarcképét találták meg a 12. századi, compostelai Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela) oszlopfejezetei között.

Santiago de Compostela, Szent Jakab-katedrálisLuis Miguel Bugallo Sánchez/wikipedia

Az önarcképet a templomot kutató művészettörténész szerint az épületen dolgozó kőfaragó faraghatta bele az északnyugat-spanyolországi zarándoktemplom oszlopfejezetébe, így állítva emléket a munkájának.

Tekintve, hogy a fejezet elég magasan van, kőfaragónak kell lenni, hogy látni lehessen - meséli a művészettörténész a The Guardian cikkében, ahol az oszlopfejezetről készült fotót is megnézhetjük. Bár a templom 800 éves, és több millióan fordultak meg benne, nagy valószínűséggel senki sem vette észre a 40 láb magasan lévő, egyedi szignót.

Az oszlopfejezeteket ezen a szinten leveles díszek borítják, ez az egyetlen, amin egy férfi alakja is megbújik a levelek között. A művészettörténész Jennifer Alexander szerint a portré eleve úgy készült, hogy alig lehessen észrevenni. Hasonló portrékat lehet találni más középkori katedrálisokon is, általában sötét sarkokban, ahol csak egy másik kőfaragó találná meg. A katedrálisok köveit faragó mesterek neveit tehetségük ellenére elveszítette a történelem. Ez a módszer állt akkoriban a legközelebb ahhoz, hogy aláírják a munkájukat - meséli a művészettörténész.

„Ez egy hihetetlenül bájos kapcsolat köztünk és az ember között, aki faragta. Olyan, mintha csak nekünk készítették volna a templomon dolgozó emberek. Persze, ennek a kőfaragónak valószínűleg fogalma sem volt róla, hogy ilyen sokáig kell várnia, amíg valaki megtalálja."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek