Ilyen részletesen még sosem láthattuk az Orion csillagképet

Az áprilisi karantén idején került a helyére minden mozaikdarabja annak a 2.5 gigapixeles fotónak, amelyet Matt Harbison asztrofotós öt évvel ezelőtt kezdett el készíteni az Orion csillagképről. Az alkotó honlapján meg is osztotta a képet, így mi is belezoomolhatunk a csillagköd hihetetlen felbontású részleteibe.

IllusztrációWikiImages/1175 kép/pixabay

A monumentális felvétel csillagász barátok, jéghorgászathoz használt sátrak, hordozható fűtőtestek társaságában töltött éjszakák tömkelegébe tellett. A kép összesen 2508 képből áll össze, amelyek 640 óra alatt készültek el. A fotós további 500 órát töltött azzal, hogy a felvételeket összeszerkessze.

Harbisont, aki egyébként egy püspöki templom lelkésze, már gyerekkorában megragadta a Orion csillagkép, amit először egy távcsövön keresztül látott cserkészként.

Évekkel később a számítástechnika és a digitális fényképezés legfrissebb áttöréseinek ismeretében befektetett egy majdnem 5000 dolláros kamerába, hogy az éjszakai égbolt egyik legjelentősebb látványosságát megörökítse.

A kép a kezdetektől fogva sok problémát vetett fel - kiegyensúlyozni az éjszakai égbolt változó körülményeit, minden éjjel igazodni ugyanahhoz a csillaghoz, és aprólékosan visszatérni ahhoz pozícióhoz, ami csak néhány ezer pixellel van északra, délre, keletre vagy nyugatra" - meséli a művész, honlapján.

A fotók összeillesztése hasonlóan jelentős technikai kihívásnak bizonyult, tekintve hogy összesen 44 terabájtnyi adattal kellett dolgozni, amit 21 merevlemez, hét laptop és négy asztali számítógép tárol, derül ki az Artnet.com cikkéből.

A végeredmény Harbison szerint tudomány és művészet egyszerre: művészet a színegyensúly és a megjelenítés meghatározása tekintetében, de tudomány az alkotófolyamat tekintetében, és mert hatalmas mennyiségű, szisztematikusan megszerzett adattal kellett dolgozni. Az alkotó örülne neki, ha a fotóját csillagászati kutatásokhoz használnák, de projektjének célja végtére az, hogy a kozmoszt új megvilágításban láttassa rajta keresztül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek