Emberi fogyasztásra is alkalmas zacskókkal védik Japán szarvasait

Nara, a turisták körében népszerű Japán város Kiotóból 45 perc alatt érhető el vonattal. Számos ősi templommal és szentéllyel rendelkezik, de leginkább szelíd szarvasairól híres, amik szabadon mászkálnak a városban.

Picasa/Dariusz Jemielniak ("Pundit")/wikipedia

A szarvasokat Narában szentként tisztelik. Egy legenda szerint a japán mitológia egyik istene fehér szarvason érkezett Narába, hogy vezesse az újonnan épült fővárost. Azóta a szarvasokra mennyei állatokként tekintenek, akik védik a várost és az országot.

A turisták keksszel etetik a szarvasokat, a műanyag zacskókat pedig gyakran eldobálják. 2019 júliusában egy helyi szervezet nyilvánosságra hozta, hogy kilenc szarvas pusztult el az elhagyott zacskók következtében, és arra kérték a látogatókat, hogy ne dobálják el a zacskóikat.

Hidetoshi Matsukawa, egy szuvenír nagykereskedő ekkor döntött úgy, hogy megpróbál megoldást találni a problémára. Egy helyi papírgyártó céggel és egy designügynökséggel összefogva kifejlesztette a Shikagamit, vagyis ehető "szarvaspapírt", amit műanyag helyett rizskorpából és tejdobozból készítenek. A rizskorpa kárba vész a rizs feldolgozása közben, ezért a szarvaspapír a pazarlást is csökkenti, mondta Matsukawa a CNN-nek. A zacskók tesztje során bebizonyosodott, hogy emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Az új terméket több helyen is kipróbálták, köztük a Tódaidzsi templomban, ami Nara fő turisztikai attrakciója. A templom egyenként 100 jenért (körülbelül 293 forintért) 4000-5000 darab zacskót vásárolt a kísérleti projekt részeként. Ez az ár a tervek szerint csökkenni fog, ha többen is az ehető zacskókra váltanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek