Online programok a térképböngészéstől a koncerthallgatásig

A koronavírus-járvány miatt több kulturális intézmény kínál otthonról, online is követhető eseményeket. Ezek közé tartozik többek között az átmenetileg zárva tartó Magyar Állami Operaház is, mely, ahogyan mi is írtunk róla, streaming szolgáltatást indított.

Forrás: shurkin_son/shutterstock.com

A Magyar Nemzeti Balett művészei Budapest utcáin és terein táncolnak: „Ha a színházban nem lehet, hát táncolunk az utcákon!" jelmondattal. A cirkuszművészet lenyűgöző világát is élőben követhetik azok, akik személyesen nem tudnak eljutni a Fővárosi Nagycirkusz nézőterére. Október 3-tól szombat délutánonként a világhírű artisták és művészek előadásai a cirkusz honlapján láthatók.

A fesztiválokról sem kell teljesen lemondanunk, október 10-én és 11-én az Öröm a Zene fesztivál valamennyi produkciója online is megtekinthető a Hajónapló internetes felületén. A kétnapos rendezvényen húsz hazai zenekar mutatkozik be az A38 Hajó színpadán élőben, hat külföldi együttes pedig videón jelentkezik be.

A Hagyományok Háza YouTube-csatornáján tette elérhetővé a Hallgató cigányzenei minősítő vizsgát teljesítő fiatal prímások szakmai megmérettetését. Az intézmény Nyitott Műhelye pedig online felhívást hirdetett, arra ösztönözve az érdeklődőket, hogy fedezzék fel és ismerjék meg nagyszüleik múltját, tárgykultúráját, saját elfeledett hagyományaikat, kézműves örökségüket, az újrahasznosítást és a kézimunkával töltött idő értékét.

Horvátország–Magyarország, 800 év közös kulturális öröksége címmel szeptember 24-én a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori múzeumban nyílt kiállítás, amely az országok közös múltját és kulturális örökségét mutatja be. A kiállítás a tervek szerint 2020 decemberétől a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható lesz, de addig is virtuális tárlat formájában már ízelítőt kaphatnak a látogatók a múzeum honlapján. A kortárs képzőművészet iránt érdeklődők a Ludwig Múzeum Egyensúlyban, Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből című időszakos kiállítását tekinthetik meg virtuális formában is, amely már applikációval az okostelefonokon is elérhető.

Részlet az Egyensúlyban című virtuális tárlatbólForrás: Ludwig Múzeum

Több múzeum közös, Digitális Múzeum néven indította el virtuális tárlatait. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a digitális oktatáshoz készült segédanyagait, gyűjteményeit, digitális kiadványait egészítette ki online bejárható kiállításokkal, mint például az Ez a sör! – A sernevelőtől a sörgyárakig című időszakos tárlatuk. A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Digitális Múzeumával a színháztörténet rejtett kincseit és „titkos" helyiségeit mutatja be. A virtuális múzeum látogatóit egy izgalmas tárlatvezetésre invitálják, ahol 3D modellek segítségével ismerkedhetnek meg a magyar színháztörténet múltjával és jelenével. A honlapon virtuális tárlatok széles tárháza várja az érdeklődőket: Díva, Színész, Nő – Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100; A Nemzet Színészei – Emlékezés a jelenre; „A" Darvas.

A könyvtárak és levéltárak is igyekeznek minél hatékonyabban kihasználni az új lehetőségeket. Csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tett ingyen böngészhetővé az Országos Széchényi Könyvtár Földabrosz a világhálón címen. A folyamatosan bővülő adatbázis atlaszainak jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt. A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a megyei levéltári napot ezúttal online formában szervezte meg, szakmai előadásaik fókuszában a trianoni békediktátum állt - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek