Szinte észrevétlenül olvad a tájba ez a dombház-könyvtár

Az új Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtár hatalmas íves tetejével és óriási pavilonjaival egy butikhotellel is összetéveszthető lenne, ahová a városból kiszabadult emberek szívesen visszavonulnának. A benne található könyvek utalnak majd csupán arra, hogy valójában ez egy nyilvános könyvtár lesz. Az észak-dakotai Medorában nyílik majd meg, közvetlenül a Theodore Roosevelt Nemzeti Park mellett, hogy helyet adjon az egykori elnök archívumának és így megőrizze természetvédelmi örökségét is. Ez lesz az egyetlen elnöki könyvtár, amely egy nemzeti park mellett helyezkedik el, és remélhető, hogy egyedülálló helyzete nemcsak a könyvek élvezetére, hanem a természetvédelemre is ösztönzi majd a látogatókat – írja a Lonely Planet.

Így fog majd kinézni az állami könyvtár, ahol egyszerre élvezhetik a természet szépségét, és olvashatnak is róla az odalátogatókForrás: Marco Rinaldi/a as architecture/facebook

"Theodore Roosevelt egyik legmaradandóbb öröksége a természetvédelem és a nemzeti parkjaink" – mondta Theodore Roosevelt V., a 26. elnök dédunokája. "Ez lesz az egyetlen elnöki könyvtár a nemzeti park mellett, és az egyetlen nemzeti park az elnöki könyvtár mellett. Meghívja a látogatókat, hogy lássák és tapasztalják meg a természetvédelem bölcsőjét. Éppen ezért ez az észak-dakotai hely tökéletes lesz a Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtára számára. "

Az épület belseje is természetes anyagokból készülForrás: Marco Rinaldi/a as architecture/Facebook

Snøhetta, norvég építészt választották az épület megtervezésére, aki ugyanannál a cégnél dolgozik, amely  többek között a New York-i Világkereskedelmi Központ, az oslói operaház és a Times Square rekonstrukcióját készítette. Természetes és fenntartható anyagok felhasználásával a könyvtárat úgy tervezik, hogy beolvadjon az észak-dakotai dombok közé.

Valóban, szinte beleolvad majd a tájbaForrás: Marco Rinaldi/a as architecture/Facebook

Az épület négy részből fog állni, melynek mindegyike a táj egy meghatározott részére néz. Egy nagy torony, a Legacy Beacon útjelzőként irányítja majd a látogatókat a könyvtár felé vezető úton, ahol kalandpályák is várják majd őket. Roosevelt az elnöki mandátuma alatt mintegy 230 millió hektár közterületet védett meg az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának létrehozásával, valamint 150 nemzeti erdőt, öt nemzeti parkot és 51 szövetségi madárrezervátumot létesített, az egyéb ökológiai tevékenységei mellett. Ez lesz a 13. elnöki könyvtár az Egyesült Államokban, és hamarosan épül majd a 14. is, melyet Barack Obamáról neveznek el. A Theodore Roosevelt könyvtár átadási dátumát még nem véglegesítették.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek