Holnap nyit világhírű festőfejedelmünk új kiállítása Békéscsabán

Egy géniusz diadala címmel csütörtöktől tekinthető meg a békéscsabai Munkácsy Múzeum új állandó tárlata, amely a virtuóz tehetség festészetébe és életébe enged bepillantást. A kiállítás egy 19. századi történetet mesél el 21. századi nyelven 21. századi látogatóknak, írja az MTI.

Munkácsy Mihály: A zeneszoba (1878)Munkácsy Mihály - Munkácsy Foundation Info Pic Other info/wikipedoa

Békéscsabán él a Munkácsy-kultusz, a város lakói magukénak érzik a művészt és munkásságát. A festőfejedelem itt töltötte asztalosinas éveit, itt döntötte el azt, hogy festő lesz és ide köti az első, igaz, be nem teljesült szerelem is. Halála után néhány nappal az akkori városvezetés utcát nevezett el róla, napjainkban pedig Munkácsy-negyedet alakítanak ki a Modern városok program keretében, amelynek egyik fő kulturális attrakciója a kiállítás - mondta Szarvas Péter polgármester, az MTI közleménye szerint.

A tárlat 19 eredeti alkotást mutat be, amelyek összértéke közelíti az ötmilliárd forintot. Hat festményt a Magyar Nemzeti Galériától (MNG) kaptak tartósan kölcsönbe. Optikailag is kiemelt - magassága miatt is - a Sirató asszonyok a keresztfánál című mű, amely Munkácsy barátja, gróf Andrássy Gyula belügy-, majd külügyminiszter tőketerebesi mauzóleumába készült. A kép érdekessége, hogy a múzeum korábban készíttetett róla egy mérethű másolatot, amely jelenleg a mauzóleumot díszíti. Ugyancsak a MNG-től kapták a Krisztus Pilátus előtt című kép feles méretű redukcióját.

Saját képanyagukból tíz mű alkotja a tárlat gerincét. A múzeumnak nemrég a Vidovszky-család ajánlott fel felmenőikről készített korai Munkácsy-képeket. Így az új tárlaton a Vidovszky Jánost és nejét, valamint leányukat, Matildot ábrázoló, a festő korai korszakából származó portréhármast is bemutatják. A csabai származású Vidovszky János annak a gróf Apponyi családnak volt az intézője a Békés megyei Gerendáson, amelyből az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albert is származott.

Gyarmati Gabriella kurátor korábban elmondta, hogy sikerült néhány új relikviát beszereznie a múzeumnak, így Charles Sedelmeyer műkereskedő katalógusa és két gyászjelentés is gyarapítja a világon a legnagyobb Munkácsy-hagyatékot kezelő intézményt. Utóbbiról szólva elmondta, az egyik gyászjelentést a család, a másikat az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat adta ki, mindkettőt Arad gyulai származású polgármesterének, Salacz Gyulának címezték, és mindkettő az aradi Kölcsey Társaság elnökétől került a múzeum birtokába.

Az új tárlathoz egy katalógus is készült, az ebben lévő QR-kódokra okostelefonnal rákattintva érdekes történetek hallhatók a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában.
Az 1899-ben alapított békéscsabai múzeum relikviaanyaga folyamatosan gyarapodik, pillanatnyilag 579 tételt számlál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek