30 milliárdot is adhatnak ezért a reneszánsz portréért

A Sotheby's aukciós ház reményei szerint januári, New York-i árverésükön akár 100 millió dollárt (31,2 milliárd forint) is adhatnak Sandro Botticelli reneszánsz művész egy portréjáért. A Fiatal férfi medalionnal című mű a számítások szerint legalább 80 millió dollárért kelhet el, de a szervezet várakozása szerint a végösszeg átlépheti a százmilliós álomhatárt is. A 15. században született festmény a Sotheby's januári Régi mesterek című árverésén kerül kalapács alá, a New York-i aukciót a tervek szerint élőben is lehet majd követni.

Bár ez az aukciósház történetében egy régi festő művéért előzetesen becsült legmagasabb ár, messze van az abszolút rekordtól: 2017-ben a Leonardo de Vincinek tulajdonított Krisztus-portrét, a Salvator Mundit 450 millióért vitték el. Ugyanakkor a Fiatal férfi medalionnal ismeretlen tulajdonosa várhatóan közel megszázszorozza a befektetést, 1982-ben 810 ezer dollárért (ma több mint egymilliónak felelne meg) vásárolta egy Egyesült Királyságbeli aukción.

A világon húsznál kevesebb azoknak a műalkotásoknak a száma, melyeket több mint 100 millió dollárért árvereztek el - írja az MTI.

Főoldali fotó: Harold Cunningham / Sotheby's / Facebook.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek