Itt láthatja, hogyan veszélyezteti a klímaváltozás műemlékeinket

A Google új archívumot és információs portált indított azokból a kulturális örökségekből, amelyek a klímaváltozás hatásainak következtében veszélybe kerültek.

Moai szobrok a Húsvét-szigetenIan Sewell/wikipedia

Az egyre gyakrabban előforduló viharos esőzések, az emelkedő tengerszint és az óceánok savasodása mind hatással van a bolygó kulturális emlékeire is, köztük a Húsvét-szigeteki kőszobraira vagy Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromjára, a perui Chan Chanra.

A Google kulturális szolgáltatása, a Google Arts & Culture, a műemlékek dokumentálásával foglalkozó nonprofit szervezet, a CyArk valamint a kulturális örökségi helyszínek megőrzésével foglalkozó globális szervezet, az International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) közösen Heritage on the Edge címmel online archívumot indított, hogy felhívja a figyelmet a veszélybe került műemlékek helyzetére, írja a Lonely Planet.

A CyArk helyi szakértők bevonásával dokumentálta a helyszíneket, a fotogrammetria - távérzékeléses módszer, amelynek segítségével fényképek végzett mérések és számítások segítségével határozzák meg valós tárgyak kiterjedésétét- , a 3D szkennelés és drónos képrögzítés segítségével dokumentálták a helyszíneket, valamint interjúkat is készítettek.

Eddig öt műemléket mértek fel, köztük a Húsvét-szigeten lévő kőszobrokat, Edinburgh sziklacsúcson álló várát, a perui Chan Chan és a tanzániai Kilwa Kisiwani városát, valamint a Bagerhat mecsetegyüttest Bangladesben.

A projekt célja mindenekelőtt, hogy cselekvésre ösztönözzön" - írja Toshiyuki Kono, az ICOMOS elnöke egy blogbejegyzésben.

A helyi intézkedések megelőzik a veszteségeket helyi szinten, de az egyetlen fenntartható megoldás a szisztematikus változás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális csökkentése" - mondta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek