Ezen az ünnepen a mohácsi busók vagy akár a matyók viseletébe is belebújhat

A mezőtúri fazekasságtól a verbunkon át a karcagi birkapörköltig, sokszínű szellemi kulturális örökségünket ünnepli szeptember 19-én és 20-án a Skanzen. Szombaton Herczku Ágnesés a Nikola Parov Quartet, vasárnap Erdőfű és Balogh Melinda koncertje színesíti a programot – tudtuk meg a Skanzen sajtóközleményéből.

A matyók ruházatának csodálatos motívumai már hírnevet szereztek a világbanForrás: farkas-mohi balazs/Farkas-Mohi Balazs

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdkor megszokott hagyományos rendezvényének idén szeptemberben ad helyet a múzeum. A szeptember 19-én és 20-án megrendezett Örökség Ünnepen egy helyszínen ismerhetik meg a látogatók Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét. A múzeum portáin ezen a két napon megelevenednek az ország szellemi kulturális örökségei. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek színes szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat mutatják be.

A lipicai ló Magyarországon nemzeti kinccsé nyilvánított lófajtájaForrás: farkas-mohi balazs/Farkas-Mohi Balazs

Itt lesznek az egri fertálymesterek, akik a százráncú köpeny titkaiba avatják be a látogatókat, felpróbálhatják az érdeklődők a mohácsi busók vagy akár a Mezőkövesd környéki matyók viseletét. A nagyecsedi cigány és magyar táncos tradíciók mellett megismerkedhetnek a selmeci diákhagyományokkal és a mohai tikverőzéssel is. Kézműves bemutatók során fedezhetik fel kicsik és nagyok a nagykunsági gyapjúhímzést, a höveji csipkekészítést, a tápéi gyékényszövést.

Azt mondják, a karcagi birkapörköltnek nincsen párjaForrás: Farkas-Mohi Balazs

Zenei csemegét is kínál a Skanzen a látogatóknak. Szeptember 19-én koncertet ad a világzenét játszó Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, szeptember 20-án a táncházzenészek összefogásával létrejött Erdőfű és Balogh Melinda zenél. A részletes programot ide kattintva tekinthetik meg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek