Gigantikus virágok kertjévé változott a madridi Kristálypalota

Egy koszovói művész gigantikus művirágokkal "ültette be" a madridi kristálypalotát. Az álomszerű installációban finom acélszerkezetekből és óriási színes vásznakból készült liliomok, szegfűk, mák- és cseresznyevirágok és aranyeső ágak borulnak a látogatók feje fölé, miközben etetők vonzzák a környékbeli Retiro Park madarait a 19.századi üvegházba, írja a Reina Sofia Múzeum, honlapján.

Madridi kristálypalotaJim Anzalone/wikipedia

Petrit Halilaj a lugasépítő-félék udvarlási rituáléjából merített inspirációt. Az Ausztrália és Új-Guinea szigetén élő madarak bonyolult, színes díszekkel teleaggatott lugasokat építenek, hogy a párzási időszakban odavonzzák a társukat. Halilaj a virágokat élettársa, Álvaro Urbano művész közreműködésének készítette el, így személyes életéhez is kötődnek.

A Kristálypalotát a szerelem ünnepléseként képzeltem el" - mondta a művész a Designboom cikke szerint, ahol további fotókat is láthatunk az installációról.

Azzal, hogy intim kapcsolatukat a nyilvánosságra hozzák, az elfogadás szükségességére irányítják a figyelmet, így az installáció nyilvánvaló társadalmi és politikai dimenziót nyer. A túlméretezett virágok arra emlékeztetik a nézőt, hogy nem az ember a dolgok középpontja és mértékegysége, és hogy a világ számos alkotóelemének mi is csak egy része vagyunk. A kiállítás 2021. február 28-ig lesz nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek