Tejszínhabra szállt legyet ábrázoló szobrot emeltek a Trafalgar téren

A Trafalgar tér északnyugati sarkában áll a negyedik talpazat, egy 19. században készült hasáb alakú építmény.

A negyedik talpazat több mint 150 évig üresen állt, mivel nem volt pénz az eredetileg odaszánt szoborra, de 1999 óta különböző kortárs művészeti alkotások színterévé vált.

Csütörtöktől Heather PhillipsonThe End (A vég) című szobrát láthatja a közönség a negyedik talpazaton, írja az MTI, a bbc-re hivatkozva.

A kilenctonnás alkotás tejszínhabkúpot ábrázol a tetején egy szem cseresznyével, a tejszínre szállt léggyel és a cseresznyén landoló drónnal.

Trafalgar-térDiliff/wikipedia

Phillipson 2016-ban kapta az ihletet, amikor a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, és Donald Trump elindult az amerikai elnökválasztáson.

A felvert tejszín kissé nehezen kezelhető anyag, tele van levegővel, így bármikor összeeshet, és én is így éreztem magam akkor" - idézte fel a művész hozzátéve, hogy ezt a bizonytalanságot csak fokozták az utóbbi idők eseményei, köztük a koronavírus-járvány.

A cseresznyére illesztett drón kamerája a Trafalgar tér egy darabjáról ad élő képet, amelyet a www.theend.today oldalon lehet látni.

A több mint kilenc méter magas alkotás az eddigi legmagasabb mű, amelyet az utóbbi két évtizedben a negyedik talpazatra állítottak. Phillipson elárulta, hogy olyan hosszú szárat akart készíteni a cseresznyének, hogy vetekedjen a tér közepén álló Nelson-szobor magasságával.

A szobor leleplezését négy hónappal el kellett halasztani a járvány miatt, de az alkotás 2022 tavaszáig a talapzaton marad.

Legutóbb, 2018-tól Michael Rakowitz's The Invisible Enemy Should Not Exist című szobra állt negyedik talapzaton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek