Robert Capának szentelt konténerkiállítás nyílik a Budapest Parkban

  A világ legvakmerőbb haditudóstójaként ismert fotográfusnak, a magyar származású Robert Capának szentelt kiállítás nyílik a Budapest Parkban, de nem akármilyen díszletek között.

  Robert Capa a spanyol polgárháborúban, 1937-benGerda Taro/wikipedia

  A Capa Központ 105 képből álló CAPA105 konténerinstallációja egyedi formában mutatja be a Friedmann Endreként született Robert Capa életművét. Betekintést enged a szakmai tevékenységébe és a privát életébe, és egyik kedvenc időtöltését, a kádban olvasást is megidézi egy interaktív installációval - olvasható a Capa Központ weboldalán és az esemény Facebook-oldalán.

  A megnyitón, amit július 29-én 19 órától tartanak,  Adorjáni Bálint színész és Szőke Barna, a The Qualitons együttes gitárosa ad elő szövegrészleteket a Capa által, és a róla írt könyvekből. Mivel töltötte legszívesebben szabad óráit Robert Capa? Milyen bohém és veszélyes kalandokba keveredett a második világháború alatt? Milyen előnyökkel járt és milyen problémákat okozott magyar származása? Hogyan írt a fényképezésről, amikor éppen elege volt belőle? - mindez kiderül az előadásból. 

  Az eseményen ingyenesen részt vehetnek az érdeklődők. Az előadás a tervek szerint egy későbbi időpontban újra megtekinthető lesz, a tárlat pedig a szórakozóhely nyitvatartási idejében szeptember 31-ig látogatható.

  Robert Capa (1913-1954) Budapesten született alsó-középosztálybeli zsidó családban, de élt Bécsben, majd Prágábában, aztán Berlinben, és Párizsban is. A világhírű fotográfus vakmerőségét bizonyítja mottója is, miszerint:

  Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel".A félelmet nem ismerő fotós jelen volt a 20. század legvéresebb csatáinál, ott volt a spanyol polgárháborúban, az első kínai–japán háborúban, a második világháború európai hadszínterein, az első arab–izraeli háborúban és Indokínai háborúban is. Spanyolországban készült felvételei, köztük A milicista halála című képe hozták meg számára a világsikert.

  A második világháborúban, 1943-tól végig a frontvonalról küldte felvételeit a LIFE magazinnak, dokumentálta a normandiai partraszállás eseményeit és Párizs felszabadítását is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!