Lemaradt az Országos Széchenyi Könyvtár Corvina-kiállításáról?

Ha másfél évvel ezelőtt lemaradt az Országos Széchényi Könyvtár Mátyás király Corvina-könyvtárából rendezett nagyszabású kiállításról, akkor most egy digitális kiállítás keretében bepótolhatja. Az OSZK ugyanis egy 3D-s digitális kiállítás keretében eléretővé tette A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című tárlat teljes anyagát.

Antonio Bonfini, Mátyás király hollós címere a philostratus kódex díszes lapján (illusztráció)http://www.corvina.oszk.hu/corvinas-html/philostratus.html/wikipedia

A honlapon végigsétálhatunk a kiállítás teljes terében, elolvashatjuk az eredeti falszövegeket és belenagyíthatunk a rendkívüli szépségű kódexek részleteibe. Ugyanakkor a valós kiállításhoz képest számos esetben további – belső vagy a kötéseket ábrázoló – képeket is láthatunk a kódexekről, valamint egy kurátori kisfilmet is megtekinthetünk, írja az OSZK, honlapján.

A Corvina könyvtár Hunyadi Mátyás itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt. Nagyságát nem ismerjük pontosan, talán kétezer kötetet számlált. Ez akkoriban jelentős gyűjteménynek számított, méreteiben csak a vatikáni könyvtár múlta felül. A fennmaradt mintegy kétszázhúsz corvinát hazánk, Európa és az Egyesült Államok könyvtáraiban őrzik. A kódexek lapjain az antikvitás szellemi és etikai újjáélesztésén fáradozó humanisták legfontosabb olvasmányai, valamint az azokat kísérő vizuális formakincs érkezett el Magyarországra a reneszánsz központjának számító Itáliából.

A Philostratus-corvina díszoldala (illusztráció)http://www.theeuropeanlibrary.org/exhibition/treasures/literature/literature1.html

A kiállítás Hunyadi Mátyás könyvtárának egy eddig rejtett, kevésbé hangsúlyozott oldalát kívánja feltárni. Kevés szó esik arról, hogy a pompás itáliai kódexek megrendelése mellett a királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.

A tárlaton együtt látható csaknem valamennyi Magyarországon őrzött corvina, közel ötven kódex, a külföldről - Párizsból, Lipcséból, Torinóból, és a Vatikáni könyvtárból - érkező csúcsdarabok mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek