Online csillagnézéssel vehet részt a maori újév ünneplésén

Az új-zélandiak ebben a hónapban különleges égi jelenségnek lehetnek a tanúi, újra látható lesz ugyanis a Matariki elnevezésű csillagcsoport, mely a maori újév kezdetét jelöli. Most az internet jóvoltából a világ bármely táján figyelemmel kísérhetjük az eseményt - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.

A Plejádok csillagcsoportja, melyhez a Matariki is tartozikForrás: Filip Lolić/wikipedia.org

100% Pure New Zealand Facebook-oldalán élőben közvetíti a látványosságot a Tekapo-tó melletti Aoraki Csillagparkból, melyet Magyarországról július 20-án, 19:30-tól kísérhetünk figyelemmel. Az esemény házigazdái Israel Dagg, az All Blacks egykori rögbijátékosa, valamint Victoria Campbell csillagész és Dr. Rangi Matamua lesznek, akik a Matarikihez kapcsolódó mítoszokat és legendákat osztanak meg.

A Tekapo-tóForrás: Krzysztof Golik/commons.wikimedia.org

A csillagcsoport minden évben a tél közepén bukkan fel Új-Zélandon, a maori holdnaptár szerint ez jelzi az újév kezdetét. Az eseményt országszerte ünnepelik, Aucklandben és Wellingtonban is fényfestéssel és különböző előadásokkal. Aki részletesebben is elmélyülne a témában, az új-zélandi pedagógusokat tömörítő Ece Voice ingyenes webináriumaiból válogathat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek