A héten szabad szemmel is látható a ritka üstökös

Sokan tekintettek nagy várakozásokkal a C/2020 F3 jelű, NEOWISE elnevezésű üstökös júliusi látogatása elé. A hónap elején már többen látták és le is fotózták a nem mindennapi égi jelenséget, és erre a következő napokban nekünk is egyre nagyobb esélyünk lehet - derül ki a Magyar Csillagászati Egyesület cikkéből.

Fehéroroszországban is lencsevégre kaptákForrás: AFP/Sergei Gapon

Az üstökös jelenleg a hajnali szürkületben figyelhető meg leginkább, a sötét égen egyelőre nem látható, de jó hír, hogy ez változik. Az üstökös láthatósága fokozatosan javul, így július 15-étől akár már a kora esti égen is felfigyelhetünk a fénylő égi vándorra.

Az üstökös észleléséhez tiszta északi horizont szükséges, és ugyancsak fontos a jó átlátszóság, amelynek esélyei a hidegfrontokat követő éjszakákon javulnak.

Az üstökös azonosításához az Egyesület honlapján keresőtérképet találunk, amely a kométa júliusi égi útját mutatja. A hónap utolsó harmadában a Nagy Medve "lábainál" vonul el az üstökös, ekkor a kora esti égen érdemes a megfigyelésével próbálkozni. Ekkorra már a horizont feletti helyzete is sokat javul. Az üstökös fényessége július közepén 2,0-2,5 magnitúdó táján várható, a hónap legvégére pedig 5 magnitúdóra halványodik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek