Új fénytörésben láttatják környezetünket ezek a karantén hatására készült fotók

A járvány okozta közvetlen veszélyt jelen pillanatban nem nagyon lehet érezni, de pár héttel ezelőtt még egészen más tudatállapotban voltunk. Bár aggódtunk és féltünk, a hirtelen életmódváltás következtében más szemszögből vizsgálhattuk felül megszokott életünket, amelynek néhányan pozitív hozadékát is látták.

Varga Marietta fotóművész olyan tevékenységre összpontosította a figyelmét, amire a rohanó hétköznapokban nem tudott annyi időt szentelni, mint szeretett volna: a fények játékának hosszan tartó megfigyelésére.

A The bright shadow, azaz Fényes árnyék című fotósorozatában az őt körülvevő világot örökítette meg lakásában, az elszigetelődés hatására újfajta szemszögből. Leheletfinom színekkel és árnyékokkal, hihetetlen elmélyültséggel készült képein úgy tűnnek fel a leghétköznapibb tárgyaink - egy csésze kávé, egy pohár víz, az ablak, a függöny - mintha most látnánk őket először.

"Először rettentő aggodalom és félelem fogott el, az első hetek érzelmi hullámvölgyek voltak számomra és akkor még nem sejtettem, hogy ennek bármilyen pozitív hozadéka lehet az én személyes életemet vagy akár alkotói tevékenységemet tekintve" - írja honlapján, ahol az egész sorozatot láthatjuk.

"Szépen lassan azonban rájöttem, hogy a rengeteg borzalom mellett a jelenlegi helyzet sok mindenre újra megtanít, és olyan dolgokra hívja fel a figyelmem, amik alapvetően fontosak számomra, de az utóbbi években kikerültek a fókuszomból. Lelassult körülöttem minden és ebben a rendkívüli állapotban kezdtem el újra odafigyelni és értékelni a mindennapi, apró szépségeket. A képeimmel ezeket igyekeztem megörökíteni és mint egy emlékeztetőül magammal vinni, hogy a kijárási korlátozás után is eszembe jusson mindaz, amire ebben az időszakban ráeszméltem." 

A kép illusztrációTheAngryTeddy/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek