Virágba borult fákat fest David Hockney normandiai karanténjában

  Virágba borult tavaszi fákat fest iPadjével a normandiai házába visszavonult 83 éves brit festő, David Hockney. A művész már 2018 őszén kiszemelte a Franciaország északnyugati részén lévő tartományt. Látva a virágzó gyümölcsfák változatosságát - vannak itt alma-, cseresznye-, körte- és szilvafák, galagonya és kökény - úgy gondolta, ez a hely alkalmas lenne a tavasz érkezésének megfestésére.

  David HockneyAFP/Robin Utrecht

  Megvásárolt egy nagy kerttel rendelkező házat, és március elején kutyájával, valamint két asszisztensével ide költözött. Azóta napjainak nagy részét a kertben tölti, ahol az iPadje segítségével a változó természetről készít képeket. Közben a vírus elszabadult, a téli fák pedig virágba borultak, ebben a szakaszban vagyunk most, írta levelében a BBC-nek.

  "Sokan mondták, hogy a rajzaim segítenek nekik elszakadni attól, ami jelenleg zajlik" - idézte a cikk szerzője a művészt.

  Folytatom a munkát, mert úgy látom, ez most különösen fontos. Elég bolond módon elvesztettük a kapcsolatot a természettel, holott a részei vagyunk, nem kívülállók. A járvány idővel véget ér és akkor mi lesz? Mit tanultunk?"

  - tette fel a kérdést Hockney, aki szerint a művészet forrása a szeretet, és aki - mint írta - szereti az életet.

  Néhány rajzot elküldött a barátainak, így kerültek fel azok az internetre a „Ne feledje, a tavaszt nem tudják lemondani" címmel ellátott virágzó nárciszok, amelyekről korábban mi is írtunk. A BBC most kilenc újabb képet tett közzé, köztük egy animációt is - ezek mind az elmúlt napokban készültek, és először láthatjuk őket az interneten.

  A kézzel készült képek azt ábrázolják, hogyan tapasztalja meg a művész az őt körülvevő valóságot. Érzékszervi reakcióit az ujjai segítségével rögzíti, ami nagyobb teret enged az önkifejezésnek, mint a látványt egy kattintással rögzítő fotó. A fényképezőgép elveszi a képből az egyediséget, írja a BBC.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!