Már csak egy festmény hiányzik a nappaliból? Ebből a galériából szabadon el lehet lopni

A tokiói Sinagava nyüzsgő öbölparti negyedében található Same galéria nem mindennapi kiállításra invitálja az érdeklődőket július 10-én. Az "Ellopható művészeti kiállítás" címet viselő eseményen a vendégek bármely, kiállított alkotást szabadon magukkal vihetik, amelyik megragadja a fantáziájukat, bármiféle következménye nélkül - derül ki a japantoday.com cikkéből.

A kiállítás szórólapjaForrás: samegallery.com

A kiállítás ezzel a gesztussal a művészet elzárásának hátrányaira szeretne reflektálni, de várja azokat, akiknek a nappalijukból már csak egy festmény hiányzik, vagy mindig is arról ábrándoztak, hogy milyen lehet műtárgy-rablónak lenni. Természetesen maguk az alkotók is tisztában vannak azzal, hogy milyen sors vár a műveikre. A kiállítás weboldalán jelenleg tizenegy kiállító szerepel.

A tárlat napi 24 órán keresztül nyitva lesz július 19-ig, vagy amíg el nem fogynak a műtárgyak. Természetesen azért itt is be kell tartani néhány szabályt. Például személyenként csak egy műalkotás vihető, és nem lehet további műalkotásokat önkényesen hozzáadni a kínálathoz, de ami a legfontosabb: a galéria arra is emlékezteti kalandvágyó látogatóit, hogy a műveletet csendben végezzék, hogy ne zavarjanak más vendégeket.

A galéria megfigyelő kamerái rögzítik az egész eseményt, és a felvételeket valószínűleg feltöltik majd az internetre, tehát aki szeretné elkerülni, hogy művészeti tolvajként azonosítsák, az viseljen maszkot vagy álcázza magát valamilyen más eszközzel.

A japán kommentelőkből változatos reakciókat váltott ki a kezdeményezés, többek között ilyeneket írtak:

"Kíváncsi vagyok, hogy túléli-e a kiállítás az első napot"."Megyek feszítővasért!""Azt hiszem, hogy műalkotás lesz az is, ahogyan az emberek „lopnak"!"„Ha nem védik a műalkotásokat, akkor nem is igazán átélhető a lopás. Én azt szeretném, ha ennél rabló-pandúrosabb lenne az esemény!"

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek