Izgalmas fotógyűjtemény került a Levéltárba

Mi a közös egy divatbemutatóban, egy munkagépben és egy gyógyfürdői életképben? A meghökkentőnek tűnő kérdésre a választ a Főfotó Riporteri Osztályának fotóarchívuma jelenti. E rendkívül értékes, a főváros szocialista kori történetét reprezentáló, közel 150 ezer darabos fényképgyűjtemény az elmúlt napokban került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe - derül ki az intézmény weboldaláról.

A Kiskörút 1984-benForrás: bparchiv.hu

A gyűjtemény a Főfotóval szerződésben álló vállalatok, intézmények és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza, pontosabban azoknak a Riporteri Osztálynál maradt példányait. A gyűjteményben jelentős mennyiségben találunk felvételeket a szocialista korszak fővárosi (és olykor vidéki) gyárairól, különféle üzletekről, szakmai vásárokról, de találunk benne termék-, reklám-, esemény-, város- és tájfotókat, illetve kisebb számban portrékat is.

A gyűjtemény a hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat – vagyis nem előhívott felvételekről van szó. A kollekció már mennyiségét tekintve is egészen különleges forrása a korszaknak, azonban munkatársaink előzetes feltárása azt jelzi, hogy a fotók igen értékes anyagául szolgálhatnak a társadalom-, a gazdaság-, a technika- vagy éppen a fogyasztástörténet kutatóinak.

A fotógyűjtemény történeti értéke és fizikai állapota egyaránt indokolja a fényképek digitalizálását, és a Levéltár szeretné, ha a képek minél előbb online formában az érdeklődők rendelkezésére állnának. A fényképek rendszerezése, leírása és digitalizálása várhatóan több évig tartó munkafolyamat lesz, de a feltárással kapcsolatos első eredményeket már a következő hónapokban megosztják az online felületeken.

A szerteágazó témájú, izgalmas fotóanyag betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba, ami a közelmúlt, illetve a fotózás iránt érdeklődőknek egyaránt érdekes és tanulságos múltidéző utazásnak ígérkezik.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek