Megnyílt Mamarazza, az egyetlen nemesi származású sztárfotós saját múzeuma

  A németországi Bendorf-Sayn-ban található az a múzeum, melynek a neve Neues Museum Schloss Sayn. Az intézményben a Sayn-Wittgenstein-Sayn család és a település történetének különböző korszakait nézhetik végig a látogatók, és itt kapott helyet Marianne zu Sayn-Wittgenstein-Sayn hercegnő, ismertebb nevén Mamarazza kiállítása is.

  2018-as felvétel, amint Mamarazza a Niki Laudáról készült fotósorozatának kapcsán nyilatkozikForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Frey

  A most száz éves osztrák fotós, Mária Terézia magyar és cseh királynő, német-római császárné ük-ük-ükonokája, és kilenc éves korában kezdett el fotózni. Ahogy a Sayn.de oldalán is írják, Marianne 1936-ban már a berlini olimpiai játékokon fotózta a sportolókat. Kamerájával követte mások mellett Károly brit herceget, Maria Callas szopránt, Salvador Dalí szürrealista művészt és Sean Connery színészt is. A férje halála után visszaköltözött szülővárosába az osztrák Fuschl am See-be, ahol korábban a férjével egy kis vadászházat építettek.

  Később ez lett a Salzburgi Ünnepi Játékok utáni after-partyk elsődleges helyszíne, ahol estére és sok esetben a másnapi hatalmas villásreggelikre egyre-másra érkeztek a leghíresebb színészek, énekesek, sportolók. Marianne pedig követte őket a kamerájával. Ebben az időben kapta a Mamarazza becenevet is. "Te nem paparazzo vagy, hanem egy mamarazza" - viccelődött vele egykor Karolina monacói hercegnő.

  Képeiből rengeteg kiállítás nyílt az évek során, láthatták őket Berlinben, Salzburgban, Bécsben, Zürichben, Münchenben, Londonban és New York-ban is. Most a fia és családja által vezetett Neues Museum Schloss Sayn-ban szinte minden képe egy helyen tekinthető meg. A jelenleg is Fuschl-ben élő fotós ezt a múzeumot látogatta meg a napokban – olvasható a Saarbruecker-zeitung.de cikkében.

  A Sayn-Wittgenstein-Sayn család történetének érdekessége, hogy az 1919-es weimari alkotmány elfogadása után jogilag nem létezett többé a német nemesség, így az előjogaik és címeik is elvesztek. Egy privilégiumuk azonban megmaradt: a nemesi családok tagjai megtarthatták polgári nevük részeként a régi címet a von vagy zu elöljárószavak használatával.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!