Ebben az országban a jövő lakóháza falak nélküli közösségi tér

Egy ausztrál kutatás szerint a szigetország jövőbeli otthonaiban a megfizethetőség, a fenntarthatóság, a természettel való összhang és a közösségiség jegyében elmosódna a határ a külső és a belső tér között. Ezt szó szerint kell érteni, vagyis a lakóházaknak nem lennének falai, a szigetelést pedig őshonos növényekkel oldanák meg. 

Urtzi Grau és Guillermo Fernández-Abascal építészeti tervében a jövő lakóháza egy homlokzat nélküli nyitott terű szerkezet, amelyet függönyök, növények, sziklák és bútorok tagolnának, az oszlopok által tartott fa tetőn pedig egy kőből kialakított szauna biztosítaná a meleget.

A terv az Allianz Ausztrália által a sidney-i UTS egyetem építészeti tanszékétől megrendelt Future of living (Lakhatás jövője) című kutatás részeként készült el, amelyben a biztosító társaság a jövőbeli lakhatási igényeket próbálta felmérni. A kutatás arra kereste a választ, hogy a jelenlegi társadalmi-gazdasági tényezők, melyek némelyikét a COVID-19 járvány és a bozót-tüzek felerősítettek, valamint a klímaváltozás miként befolyásolják a lakhatással és az otthoni életvitellel kapcsolatos elképzeléseket Ausztráliában.

A felmérésből kiderült, hogy az Y és a Z generáció tagjai a fenntarthatóságot tartják elsődlegesnek amikor az otthonaik építéséről gondolkoznak. A riport szerint számíthatunk rá, hogy a fiatal ausztrálok felborítják a hagyományos családiház-modellt: a külső és a belső terek összemosódnak, és a nehéz pénzügyi helyzet következtében a közösségiség, és a co-housing – egy alternatív lakhatási forma, amelyben a lakók megosztanak egymással bizonyos tereket és eszközöket –, előtérbe kerül.

A jövő otthonának prototípusa az alapokhoz visszatérve biztosítaná a mindennapi igényekhez szükséges eszközöket és tereket. Az épület helyi alapanyagokból készülne, a köré épített sűrű őshonos növényzet pedig megakadályozná, hogy a meleg beszivárogjon a házba.

AusztráliaDavid Clode/pixabay

Hasonló szerkezetű városi épületetet is terveztek a városi lakások iránti egyre növekvő igény kielégítésére. Megtartva a kunyó legfőbb tulajdonságait, az épület minden emelete nyitott lenne, de alkalmazkodna a városi körülményekhez is, gondoskodna a levegő és a hang szűréséről, a felső emeleteken pedig a szélvédelemről is, hogy akkor is át lehessen vészelni, amikor beüt a rossz idő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek