Ezen a héten rész vehetnek a Grand Canyon online csillagnéző partiján

  Hogy a koronavírus miatt számos parkot és kulturális intézményt zárva tartanak a látogatók előtt, sajnálatos esemény, viszont van a dolognak egy-két előnye is. Például, így Magyarországról is nyomon követhetjük a Grand Canyon Nemzeti Park ezen a héten megrendezett csillagnéző partiját, még ha virtuálisan is.

  A Grand Canyon Nemzeti Park lélegzetellállító látványa éjszaka272447/12141/pixabay

  A park 30 éve minden évben megrendezi a Grand Canyon Star Party nevű csillagnéző fesztivált, de a lezárások miatt idén erre csak online kerülhetett sor.

  Június 20-ig a nemzeti park minden nap két videót posztol a Facebook-oldalán. Az első egy prezentáció, amelyben nyolc meghívott előadó beszél izgalmas, csillagászattal kapcsolatos témákról. Ma például egy NASA asztrofizikus Amber Straughn fog beszélni a James Webb űrtávcsőről, amivel a kevéssel az ősrobbanás után keletkezett első csillagokat és galaxisokat fogják vizsgálni.

  Holnap az éjszakai égbolt fotózásáról tanulhatunk Shreenivasan Manievannan jóvoltából, de lesz előadás a meteorokról is.

  Az élő adás itteni idő szerint hajnali háromkor kezdődik, amikor a chat-szobán keresztül kérdezni is lehet az előadóktól, de a videót a Facebook-on a esemény után is megnézhetjük. A második videó a hivatalos Star Party (Csillag Parti), ahol a csillagászok videókamerákat csatlakoztatnak a teleszkópjaikhoz, és kiválasztanak egy sor lenyűgöző égi objektumot mutatnak be, másfél órán keresztül.

  A következő előadásokról a National Park Service oldalán tájékozódhat, itt pedig visszanézheti a korábbi videókat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!