Vízszintes felhőkarcoló épült Kínában

Iszonyú és egyben lenyűgöző látványosság épült a kínai Csunkingban: egy 250 méter magasságban fekvő, 300 méter hosszú üveghíd, amelyet vízszintes felhőkarcolónak is neveznek.

Junyi Lou/wikipedia

A rekordmagasságú híd Raffles City négy felhőkarcolójának tetején húzódik, és további két felhőkarcolójához is kapcsolódik, így egy többfunkciós folyóparti épületegyüttes része - írja az MTI, a CNN-re hivatkozva.

A hivatalosan Kristálynak nevezett épületet a szingapúri üvegkupolával fedett, melegházra emlékeztető Changi Jewel repülőteret megálmodó világklasszis építész, Moshe Safdie tervezte. Az üveghíd "fedélzete" 1500 négyzetméteren terül el. Nemcsak kilátást kínál, hanem a National Geographic-kal közös együttműködésnek köszönhetően egy felfedezés témájú kiállítás is helyet kapott benne.

Az öt részből álló kiállítás első része Csungking történetét és fejlődését mutatja be a földszinten. A látogatókat azután egy világűr ihlette gyorslift repíti a 47. emeletre, a Mars-kiállításra. A túra végén egy belső parkba érkeznek, és egy üvegpadlós kilátóból tekinthetik meg a gyorsan fejlődő város panorámáját.

A későbbiekben egy úszómedencés zártkörű klub is nyílik majd a Kristályban, továbbá ősztől éttermek és bárok is várják majd a vendégeket az Égi kert elnevezésű részben. Mire a Kristály teljesen megnyílik, mintegy 120 fa nő majd benne, amelyek akár kilenc méter magasak is lehetnek.

A hét év alatt mintegy 3,4 milliárd dolláros (1031 milliárd forintos) költségvetésből felépült kristályhíd a világ legnagyobb magasságban elkészült, legtöbb felhőkarcolót összekötő hídja. 12 ezer tonna acélt, háromezer üvegelemet és ötezer alumínium panelt építettek bele. A csungkingi Raffles City 9,2 hektáron elterülő épületegyüttesében egy 230 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont és 1400 lakás, valamint egy luxusszálloda és irodák is helyet kaptak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek