Mesterséges jéghegyekkel orvosolják a vízhiányt a Himalájában

Az Észak-Indiában fekvő Ladakh egy sivatagos terület a Himalájában, 2700-4000 méter magasan elhelyezkedő falvakkal. Télen a hőmérséklet a -30 celsius fokot is eléri és évente mindössze 100 mm eső esik. A mostoha időjárási viszonyok miatt a helyi lakosok számára létfontosságú, hogy a patakokban folyó vizet a termőföldjeik felé tudják irányítani, ahol árpát, búzát, zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek.

De a víz nem mindig akkor van jelen, amikor szükség lenne rá: áprilisban és májusban a patakok kiszáradnak, júniusban pedig a klímaváltozás következtében olvadó gleccserek miatt árvizek is keletkezhetnek. Szeptember közepén, amikor a növénytermesztés leáll, a víz még mindig folyik a patakokban, így veszteség keletkezik.

Egy helyi mérnök Sonam Wangchuk ügyes találmányának köszönhetően ezt a vízfelesleget úgy irányítják a termőföldjek felé, hogy az jéghegy formájában elraktározódik a száraz időszakra, derül ki a projekt honlapján megosztott videóból.

Jégsztúpa a HimalájábanSumita Roy Dutta/wikipedia

Ősszel és télen a patakokba, a víz folyásával szemben elhelyezett csöveken keresztül a falvak felé irányítják a vizet. Itt a nyomás a levegőbe spricceli a gleccservizet, ami megfagy és gyönyörő sztúpák formájában elraktározódik.

Az első jégsztúpa prototípusát 2013-ban állították fel. 2019-ben már 12 hegyet építettek, idén 25 jégsztúpát terveznek felállítani, írja a The Tribune India.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek