Hamarosan megismerheti hazánk legismertebb geológusának véleményét a klímaváltozásról

Dr. Juhász Árpád pályája során számos ismeretterjesztő filmet készített, és szakértőként közreműködött földrajzi témájú televíziós sorozatokban, magazinműsorokban és vetélkedőkben. A klímaváltozás nem csak a tudósokat, hanem a hétköznapi embereket is egyre jobban figlalkoztatja de még mindig nem tudjuk pontosan, hogy milyen stádiumban van, és milyen következményekkel jár. Ha valakit érdekel a téma, akkor hiteles forrásból tájékozódhat a Felfedezők napján, azaz június 13., szombaton, 14:00–14:30  között, amikor Dr. Juhász Árpád egy online előadásra invitál minden érdeklődőt, hogy ezzekkel a kérdésekkel kapcsolatban megossza gondolatait.

Geológusként eljutott a Föld legmagasabb pontjaira is, és saját szemével győződött meg a klímaváltozás folyamatárólForrás: Dr. Juhász Árpád/Facebook

Kedvcsinálóként az ismert geológus így mesél röviden arról, hogyan lett a klímaváltozás elleni harc egyik elkötelezettje. „Amikor 1963-ban, szóval több mint egy fél évszázada először láttam alpesi gleccsereket, nem is gondoltam arra, hogy a fotók, amelyeket készítek, egykor majd dokumentumokká válnak".

"Akkortájt, elsősorban a gleccserek szépsége érdekelt, a hasadékokon való átkelés izgalma. Az évtizedek során többször eljutottam a Himalája, a Turkesztáni-hegylánc, a Kaukázus, az Andok, sőt Új-Zéland gleccsereire, de akkor már jegyzeteltem, forrásmunkákat kerestem, mennyit rövidültek másfél évszázad alatt, mennyi jég olvadhatott el a felmelegedés következtében" - folytatja a kutató.

Egyre inkább megerősödött az a meggyőződésem, hogy a gleccserek a Föld legjobb hőmérői, mert nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, hanem a légköri hőmérséklet több évtizedes változásait. Mint hozzáteszi, a globális felmelegedés annyira meggyőződésévé vált, hogy arra az életét tenné. Minderről könyvet is írt Gleccserek a Föld hőmérői címmel. Úgy véli, a geológus kompetenciája itt véget is érhetne, de arra is választ kell keresni, hogy ebben a felmelegedési folyamatban van-e, és ha van, akkor mekkora az ember szerepe.

"Erről is szeretném kifejteni a véleményem a Felfedezők napján. A világot járva (109 országban filmeztem és róluk könyveket írtam) azonban egyre tágult érdeklődési köröm, szemtanúja és dokumentátora lettem a trópusi esőerdők irtásának, a biodiverzitás csökkenésének, a trópusi korallzátonyok pusztulásának" – írja izgalmas bevezetőként, felkészítve az érdeklődőket, hogy mire számítsanak.

Aki kíváncsi az előadásra, itt regisztrálhat a Felfedezők Napja Karanténkiadására. Tovább információkat az esemény Facebook oldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek