Így válaszolnak a művészek a koronavírus okozta helyzetre

Ahogy mindenki próbálja megtalálni a helyét a járvány miatt kialakult új helyzetben, a művészek is festékszórót, számítógépet és kamerát ragadtak, hogy megfogalmazzák a krízissel kapcsolatos gondolataikat.

Norvégia, BryneDaniel Tafjrod/Unsplash

Sonkunkban felmerült a kérdés, hogy - Gabriel García Márquez ismert regényét, a Szerelem a kolera idejént idézve - mi lesz a szerelemmel a korona idején. A norvég utcaművész Artist Pøbel egy maszkban egymásnak eső szerelmespár képében gondolja el, amit graffiti formájában meg is örökített az ország déli részén lévő Bryne városában. 

A kaliforniai Juan Delcan és felesége, Valentina Izaguirre egy izgalmas videóval illusztrálja a social distancing pozitív hatásait és egyéni felelősségünket a járvány megfékezésében. A videón az egymás mellett sorakozó gyufaszálak egymás után lobbannak lángra szomszédjaiknak adogatva át a tüzet, amíg egy emberszerű gyufaszál ki nem áll a sorból, megállítva a dominóeffektust.

"Habár nem vagyunk orvosok vagy nővérek, amellett, hogy otthon maradunk, mi művészek is segíthetünk, hogy létrehozzunk valami hasznosat, ami változást idéz elő" - mondta Delcan a Dezeennek.

Személyes kedvenceink a brit illusztrátor Gemma Correll kézzel rajzolt jutalommatricái, melyekkel megdicsérhetjük azokat, akik járványügyi szempontjából jól viselkedtek. Színes, mosolygós matricát érdemel, aki ügyesen kezet mosott, nem halmozta fel a WC-papírt, nem pánikolt, kapcsolatba lépett a szeretteivel, vagy nem érintette meg az arcát.

A pakisztáni művész Sara Shaakel digitális képeinek és három dimenziós objektjeinek állandó elemeit képezik a csillámpor és a Swarovski kristályok. Az aktuális helyzetre reagálva is a megszokott eszközeihez nyúl, és a szappant a csapvízzel együtt csillámporként ábrázolva inspirál a kézmosásra.

"Nagy örömmel tölt el, hogy egy ilyen egyszerű mű ilyen pozitív hatással lehet az emberek életére, különösen ezekben a nehéz időkben" - írja az egyik posztjában. "Művészként ez az, ami beteljesíti a célom, amiért alkotok."

A szolidaritás fontosságát hangsúlyozza illusztrációjában Oliver Jeffers brooklyni művész, aki egy szájmaszkkal ábrázolja a Földet, alatta az üzenettel: "most jobban, mint valaha, gondold az "én" helyett hogy "mi"".

"Ez a vírus nem törődik azzal, kinek mi áll az útlevelében, vagy hogy mennyi pénz van a bankszámláján" - írja bejegyzésében az Instagramon, ahol megosztotta a képet. "Bármelyikünkre hatással lehet. De remélhetőleg nem mindannyiunkra, ha összefogunk, hogy legyőzzük. Legyen biztonságos. Legyen ésszerű. Legyen érzékeny. Egy mindenkiért, mindenki egyért."

Az új-zélandi művész Toby Morris és a mikrobiológus Siouxsie Wiles közösen egy sor illusztrációt hoztak létre, amelyben arról tájékoztatják az embereket, hogyan vegyék ki a részüket a járvány megállításából. Ezek között szerepel egy gif is, ami alternatív üdvözlési formákat javasol a szokásos ölelés, puszi és kézfogás helyett. A biztonságos köszöntő alternatívák a bólintás, a biccentés, a kedves vállrándítás és levegőben küldött puszi is.

Az argentin Tomás Saraceno, miután a firenzei kiállítását határozatlan időre felfüggesztették, az egyik kiállított alkotását, a Particular matter(s) jam session címűt az aktuális helyzetre vonatkoztatta.

Videójában egy fényforrás világítja meg a levegőben lebegő billiónyi részecskét, amelyeknek így jól láthatóvá válik a mozgása. A művész azt illusztrálja, hogyan befolyásolja a mozgásunk a levegőben lévő részecskék sebességét, miközben felszólít, hogy lassítsunk. "Ha csökkentjük a mozgásunk sebességét, és lelassítjuk a részecskéket, az segíteni fog, hogy mindenki biztonságban legyen."

Ahogy korábban írtuk, a 82 éves brit festő, David Hockney is a művészetével próbálja tartani az emberekben a lelket. Normandiai karanténjából egy nárciszokat ábrázoló képet osztott meg az interneten, azzal az inspiráló üzenettel, hogy a "tavaszt nem tudják lefújni".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek