Virtuális tárlaton nézhetjük meg a Parlament nevezetes helyszíneit

Az Országház látogatása határozatlan időre szünetel, de most egy online kiállítás keretében bejárhatjuk a legnevezetesebb helyszíneit, a kupolacsarnokot, a képviselőházi és a főrendiházi társalgót, valamint a ritkán látogatható Munkácsy-termet – adja hírül az MTI.

Az Országház most mindenki előtt nyitva áll, onlineEpistola8/wikipedia

A virtuális tárlaton kurzorral járhatjuk be a belső tereket; a kuploacsarnokban például ráközelíthetünk az oszlopok királyszobraira, amelyekről rövid ismeretterjesztő szövegeket is olvashatunk. A koronázási jelvényekről készült részletgazdag felvételeken pedig apró, szabad szemmel alig látható részleteket is felfedezhetünk.

A főrendiházi és a képviselőházi társalgó részletes bemutatásából megismerkedhetünk e termek funkciójával és az ott lévő szobrokkal. A Munkácsy-teremben pedig közelről vehetjük szemügyre Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotását, mely az Országház legmonumentálisabb olajfestménye.

A parlament.hu weboldalról elérhető az Országgyűlési Múzeum tárlatvezetése is a magyar parlamentarizmus történetéről A magyar törvényhozás ezer éve címmel.

Virtuális formában megtekinthető a Kossuth téren található In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás is. A tárlat különlegessége, hogy a Kossuth téri eseményeket nemcsak a földalatti kiállítótérben mutatja be, hanem a téren is. Így megtekinthetők például azok a helyszínek (a szovjet T-54-es harckocsik, az államvédelmi egységek és a határőr alakulatok elhelyezkedése), ahonnan feltételezhetően sortüzet adtak le a téren összegyűlt fegyvertelen civilekre. Emellett az Országgyűlési Múzeum kisfilmek formájában dolgozta fel a magyar történelem, a parlamentarizmus és az állampolgári ismeretek kulcskérdéseit. A videók az Országház Filmműhely YouTube-csatornán érhetők el.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek