Rembrandt Éjjeli őrjáratát még sosem láttuk ilyen közelről

Az amszterdami Rijksmuseum közzétette az eddigi legnagyobb felbontású fotót Rembrandt legendás festményéről, az Éjjeli őrjáratról (1642).

Rembrandt, Éjjeli őrjárat (1642)Anonim/Rijksmuseum Amsterdam online catalogue/wikipedia

A 44,8 gigapixeles képhez 528 felvételt készítettek, majd a 24 sorba és 22 oszlopba rendezett fotókat digitálisan szőtték össze, írja a múzeum, honlapján. Ez akkora felbontású képet eredményez, ami az ecsetvonásokat is láthatóvá teszi. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy távolról tanulmányozzák a festményt, és az öregedési folyamatokat is nyomon lehet követni. A felvételt a múzeum megosztotta a  honlapján. Próbáljon belezoomloni ezen a linken!

Rembrandt a Frans Banning-Cocq által vezetett lövészegylettől kapott megbízást egy, a Polgárőrség Házának nagytermébe tervezett katonai csoportkép megfestésére. A festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor a Polgárőrség kapitánya parancsot ad hadnagyának, Vlaerdingen (Willem van Rytenburch) lovagnak, hogy vonultassa ki századát. Az Éjjeli őrjárat cím egyébként csalóka; a látszat ellenére a jelenet nem éjszaka történik. Rembrandt valójában nappali fényben festette meg az alakokat, a sötét tónus a festék barnulásának az eredménye. A festmény híres hatalmas méretéről, a figurák a valóságos arányokhoz közelítnek.

A Rijksmuseum 2019 júliusában kezdte meg a festmény eddigi legnagyobb szabású restaurálását, és ennek részeként készült el a gigantikus felbontású felvétel. A helyreállítási munkálatok nyilvánosak, és az interneten nyomon követhetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek