Hogy mi változhat az irodákban a járvány után? Szinte minden

Nagyon sokaknak mindennapi valósággá vált az otthoni munka, és nagyon könnyen lehet, hogy a kijárási tilalom feloldása után is ezt a megoldást kell megszokni. Ha valaki visszatér az irodába, akkor ott is számíthat több-kevesebb változásra, sőt, összességében is egyre biztosabbnak tűnik, hogy a munka világa már nem lesz olyan, mint néhány hónappal ezelőtt volt.

Sok iroda egyszerűen értelmetlenné válik

Ahogy változnak az otthonok a járvány után, úgy változnak az irodák is. Illetve ez a változás már most elkezdődött, hiszen nagyon sokan dolgoznak már most is otthonról, és sok munkahelyen az is előfordulhat, hogy ez már így is marad. Ez olyannyira igaz lehet, hogy a CNBC már egyenesen arról ír, hogy valódi státuszszimbólum lesz egy-egy cég irodaháza. Aki ott dolgozik, az azt fogja jelenteni, hogy fontos ember a vállalatnál, de ugyanúgy maga az épület is egy jelkép lesz, hisz az adott cég meg tudja tenni, hogy fenntartson egy modern és drága helyet – mondjuk egy világváros központjában. De emellett az is egy lehetőség, hogy az irodákat csak nagyobb megbeszélésekhez használják majd, ha egyáltalán, míg a napi munkát mindenki otthonról végzi majd.

Megoldás vagy probléma a nagy tér?

És akkor itt is a kérdés, hogy milyenek lesznek a megmaradó irodák? Az „open office" koncepciója pont úgy hódított nagyon sokáig az iroda-dizájnban, mint a házak esetében a hatalmas, egybenyitott terek, csakhogy a vírus ebben nagyon komoly változást hozhat. A National Geographic cikke szerint lehet, hogy ez a járvány jelentette ennek a koncepciónak a végóráját, amit sokan azért szeretnek, mert – elvileg – levegős, könnyen átlátható, és az építtetőknek is jár a plusz pont a költséghatékonyság miatt. A könnyű átjárhatóság eredményeképp viszont nagyon nehéz személyes teret kialakítani, bárki megzavarhat minket a munkánkban, a fertőzések pedig villámgyorsan terjednek az ilyen helyeken.

Az open office koncepció csak akkor működhet, ha mindenkinek jut elég térForrás: LStockStudio/Shutterstock

Hogy ez mennyire így van, arra egy dél-koreai tanulmányból is idéztek. Ennek lényege, hogy egy irodaházban végzett tesztelésből kiderült, hogy csak egyetlen emeletet nézve, ahol 216 ember dolgozott, 94-nek lett pozitív a koronavírus tesztje, ezt pedig egyértelműen összefüggésbe hozták a zsúfolt munkakörnyezettel. Ha az embereket kicsit levegősebben ültetik, esetleg az asztalok sem úgy vannak összetolva, hogy a szomszéd könyöke átlóg, plusz folyamatosan tisztítják a levegőt és a felületeket, az segíthet valamennyit, de ez még mindig csak a kezdet.

A futurisztikus elképzelések

Egy tervezőiroda már hozott is a problémára egy megoldást, melyet 6 feet office-nak (6 láb körülbelül 1,8 méter) kereszteltek el. Itt elsősorban a távolságtartásra helyezik a hangsúlyt, a szabályokat pedig hat pontban magyarázzák el. Semmi extravagancia, csupán egy ésszerű rendszer, hogy továbbra is működni tudjon az iroda, mint munkakörnyezet.

A neten található javaslatok között említik még az érintésmentes technológia minél szélesebb körű alkalmazását, a dolgozóknak biztosított személyes teret, a friss levegőt és így tovább. Hogy ezt hány cég tudja vagy akarja megtenni, az egyelőre nagy kérdőjel. Éppen ezért sok helyen ezen túl is az otthoni munka lesz a gyakorlat, írja a The Conversation. A személyes megbeszéléseket szinte teljesen kiválthatják a videókonferenciák, sőt, akár eljöhet a hologramok és az avatárok kora is a TIME magazin szerint.

És apropó érintésmentes technológia. Ezek nem a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások, de kétségkívül sokat segíthetnek, hogy minél kevesebb fertőzött felület legyen egy irodában. A Zaha Hadid Architects már egy komplett irodaházat tervezett (ezt láthatják a fenti videóban), ami tele van pakolva ilyen megoldásokkal. Így pl. az ajtók maguktól nyílnak arcfelismerés után, és okostelefonnal lehet hívni a liftet vagy megrendelni a kávét.

Néhány hétköznapi és gyors megoldás

Az persze alap, hogy sokkal fontosabbá válik a fertőtlenítés, de ezzel együtt a kézfogás, mint üdvözlési forma, egyre ritkább lehet. Ugyanakkor nagyon sok, nem túl bonyolult megoldás is segíthet a World Economic Forum szerint. Ilyen például az ötlet, miszerint a dolgozók egy papírterítő-féleséget, vagy inkább alátétet tesznek fel reggelente a munkafelületre, majd amikor hazamennek, akkor egyszerűen kidobják a szemétbe, így egy nagy felület tiszta marad a nap végén is.

Aztán az is lehet, hogy még több jelzéssel fogunk találkozni a mindennapokban – tudják, olyasmikkel, amiket már most is sok helyen lehet látni például a boltok padlóján vagy akár a postán. Egy kis vonal, ami arra kéri a várakozókat, hogy ne menjenek addig tovább, amíg sorra nem kerülnek. Ezt a módszert az irodákban is alkalmazni lehet mindazokon a helyeken, ahol valamiért több embernek kell álldogálnia. Sokkal fontosabbá válik a szellőztetés, de ott, ahol ezt nem lehet megoldani, nagyobb szerepet kapnak a levegőtisztító berendezések – így lehet, hogy ez az iparág is csendben felfut majd.

Gyakrabban és alaposabban kell fertőtleníteni a munkaeszközöket isForrás: iMarzi/Shutterstock

Van néhány jóslat azzal kapcsolatban is, hogy milyen változásokat hozhat a vírus utáni időszak a munka világában az irodai léttől függetlenül. A CNBC szerint például az orvosi ellenőrzések sokkal gyakoribbak lesznek mindazoknál, akik visszatérnek az irodába. A hőmérőzés és a tesztelések teljesen normálisan hozzátartoznak majd a munkanaphoz.

És még egy fontos változás, ez viszont már az utazást érinti. Könnyen lehet ugyanis, hogy ezentúl az üzleti utak egészen másképp néznek majd ki, már ha lesznek egyáltalán. Elképzelhetó, hogy sokkal kevesebb üzleti út lesz a jövőben, mivel a cégek hamar rájönnek arra, hogy a videóhívások korában semmi értelme sincs annak, hogy egy-egy megbeszélés kedvéért a felek átutazzák a fél világot.

Egyre jobban elmosódnak a határok

Akkor ezek szerint szinte az összes most ismert szabály megváltozhat? Nagy részük igen. A hagyományos munkaidő abszolút flexibilissé válhat, hiszen az otthonról dolgozók a saját napirendjükhöz igazíthatják a munkát. Ez egyébként nagyon sok nőnek jó hír lehet, mert akik anyaként nem tudtak visszatérni az irodába, azoknak most nagyobb mozgásterük nyílhat.

Így vagy úgy, de mindenkinek alkalmazkodni kell valahogy az új helyzethezForrás: Creative Lab/Shutterstock

A két alapvető trend tehát: egyrészt az otthoni munka szerepének komoly növekedése, másrészt az erősen megváltozó irodák lesznek. Az előbbi egyébként sokak szerint egyáltalán nem rossz hír. A Vox például egy szakértői véleményt is hoz, mely szerint ez a megoldás az együtt dolgozókat épphogy közelebb hozza egymáshoz. Fizikailag természetesen nem, viszont emberileg igen.

Mert akinek van otthon ugató kutyája, a dolgozószobába ki-be mászkáló gyereke, flexelő szomszédja és ordítva beszélgető családtagja, az már szembesült azzal, hogy milyen érzés ilyen körülmények között becsörögni egy telefonos megbeszélésre vagy egy videókonferenciára. Valami zavaró - vagy mondjuk inkább így - emberi körülmény biztos, hogy mindenkinél lesz, de ez egyáltalán nem baj, ha előjön. Mert ez a valóság, így élünk a legtöbben. És mostantól már letagadni sem nagyon lehet majd. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek