Nagyot változhatnak a házak és a lakások a járvány után

Hogy mi változik meg a járvány lecsengése után, arról egyelőre csak találgatások vannak. Lehet olvasni arról, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek, hogyan változhatnak az utazási szokások és így tovább. Mi most annak jártunk utána, hogy milyenek lesznek az otthonok a közeljövőben. Semmi futurisztikus nincs az elképzelésekben, ezek mind logikus és egészséges megoldások, így remélhetőleg nagy részük nem csupán szép terv marad.

A vírusról semmiképp sem szeretnénk prognózist adni, hisz láthatóan senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy meddig tarthat a járvány. Lehet hallani arról is, hogy ősszel akár újra jöhet egy második hullám, noha még messze nem értünk az első végére sem. Vannak, akik azt jósolják, hogy több, hasonló járványra, illetve vírusra is lehet majd számítani a jövőben. Ha valóban így van, és valamiféleképpen be kell rendezkednie a világnak arra, hogy ezentúl a mostanihoz hasonló körülmények között, azaz például karanténban kell több időt töltenünk, akkor ez az otthonok drasztikus átalakulásához vezethet. De még akkor is, ha nem fenyeget ez a veszély, a házak jellege valószínűleg meg volt változni a nem is olyan távoli jövőben, és hogy milyen irányba, arra nézve többféle opciót is lehet olvasni a neten. Összegyűjtöttük mindazokat, amelyek valószínűleg globálisan is jelen lesznek – előbb vagy utóbb, a hétköznapokban.

Veteményes a belvárosban

Míg mostanáig az volt a trend, hogy a házak és az irodák a felhők alját súrolták, a jövőben komolyan visszaszorulhat a liftek szerepe, hisz egy-egy ilyen vertikális utazás során sok ember van apró helyen összezsúfolva, ami a fertőzések terjedéséhez tökéletes. A lakóházak tehát valószínűleg néhány emeletesek lesznek csupán, ha nem épp földszintesek, illetve újra visszatérhet a gangok aranykora is, mivel így a lakók nem zárt térben, hanem a szabad levegőn közlekedve juthatnak el egészen a lakásuk ajtajáig – írja az apartment therapy.

Akár az erkélyen is el lehet kezdeni a kertészkedéstForrás: Franz Peter Rudolf/Shutterstock

Apropó szabad levegő. Ha valaki megteheti, az valószínűleg házat vesz vagy építtet majd, mivel a kertek és a saját használatú nyitott terek szerepe is sokat nő. Már most is nagyon komolyan érezhetik a bőrükön azok, akiknek egy apró erkélyük van csupán, vagy akár még az sem, hogy mennyire fontos a természettel való kapcsolat, ezért a jövőben is egyre többen fognak törekedni a saját kertre, vagy akár vidéki életformára. Az is egy lehetőség a Politico cikke szerint, hogy sokkal többet járunk majd ki a parkokba, illetve jobban elterjed majd a városi kertészkedés. Néhány helyen már most sok ilyen kezdeményezés van, és elképzelhető, hogy ezeknek az apró belvárosi veteményeseknek a száma is komolyan megugrik majd.

Viszlát, nyitott terek!

Azok a gyönyörűséges, hatalmas, egybenyitott lakások és házak lassanként a múlt ködébe vesznek majd. Azt persze nem állítjuk, hogy teljesen, mindenesetre sokkal nagyobb lesz az igény az olyan otthonokra, ahol szeparált helyiségek vannak. Ha minden családtag otthon van, esetleg több generáció, nagypapa, nagymama is a házban él, akkor pláne szükséges az, hogy mindenkinek legyen egy külön kuckója. Ez igaz lehet egy esetleges betegség esetén, de akkor is, ha többet fognak az emberek otthonról dolgozni, írja a Dwell.

Még fontosabbá válnak a saját kuckók: nem kell nagy hely, csak az ajtót be lehessen zárniForrás: Alena Ozerova/Shutterstock

A Forbes szerint az otthoni irodák iránt is megnő az igény, hisz a home office fogalma ma már a legtöbb háztartásban nagyon otthonosan cseng. Könnyen lehet, hogy sokan a karantén után sem térnek vissza a korábban ismert irodai munkarendbe, hosszú távon pedig sok helyen szükségessé válik az, hogy ne csak a nappali, vagy a hálószoba sarkában legyen egy kis vacok kialakítva – bár éppenséggel arra is van prognózis, hogy a hálószoba szerepe megnő, és egyre inkább teret ad az iroda funkciónak is. De ahol lesz rá lehetőség, ott valószínűleg külön szobát szentelnek majd a célnak, mely megfelelően, például ergonomikus székkel, irodai gépekkel lesz berendezve.

A fertőtlenítő szoba

És ha már írtunk arról, hogy megnő az otthoni irodák, sőt, egyes vélemények szerint a hálószobák szerepe is, ugyanez még fokozottabban áll a konyhára. A legtöbb helyen már most is fókuszban van ez a helyiség, nem véletlen az a mondás sem, miszerint „a legjobb buli mindig a konyhában van". Mivel itt készül az étel, és általában van itt valaki, ezért a konyha a házak és a lakások lelke, amelyet most mindenki sokkal többet használ, hisz sokkal kevesebb lehetőség van a házon kívüli étkezésre.

A konyha már most is sok helyen a ház lelkeForrás: Monkey Business Images/Shutterstock

Még egy fontos terület maradt ki, mégpedig az előszoba. Az apartmant therapy szerint ennek a funkciója átalakul, és ahol eddig nem terveztek vele, ott lehet, hogy hamarosan kialakítanak egyet. Ez az a hely, ahol a kinti világból, a belső, védett otthonba lépünk be, itt lehet adott esetben fertőtleníteni, koszos ruhát hátrahagyni, és így tovább. Olvasható olyan elképzelés, hogy a házak egy része egyfajta fertőtlenítő szobát is kap majd, ami olyan lesz, mint a mostani előszobák, és különböző fertőtlenítő megoldásokkal lesznek megpakolva. Csak ezen a szobán áthaladva lehet majd belépni a házba, mondhatni vírus-mentesen, bár teljes védettséget a betegségekkel szemben persze egy ilyen drágább megoldás sem jelent majd.

Okos otthonok

Az egyik vonal, amit a saját otthont teremtők elméletileg keresni fognak, az az önellátás lesz, legalábbis energetikai és vízellátási szempontból, írja a dezeen. Erre egyébként nemcsak a karantén miatt lehet szükség, hanem a klímaváltozás hatásai miatt is. Egyre többen törekednek majd arra, hogy házukat alternatív vagy akár hagyományos módon fűtsék, így a geotermikus energia felhasználása mellett egyre több kályha is épülhet. Ideális esetben a házak vízellátása is önálló módon történik majd, a cél pedig az lesz, hogy a ház a külvilágtól szeparáltan is működni tudjon. Mindezek a megoldások, már most is jelent vannak a hétköznapokban, hisz rengeteg ház tetején vannak például napelemek, ám ezek száma a jövőben nagyon komolyan nőhet. Ha valakinek belefér anyagilag, az pakolhat majd a házába levegő- és víztisztító berendezést is, hogy ezzel is minimalizálja a káros külső hatásokat.

Felerősödik az igény a szabad terek közelségére, a természetes anyagokra és az önfenntartó megoldásokra. A vízpart és napelemes faházak tökéletesen simulnak az elképzelésbeForrás: Albert Pego/Shutterstock

Szintén nem újdonság, ám a jövőben még nagyobb teret hódítanak majd az érintésmentes megoldások az apartment therapy cikke szerint. Egyre több dolgot lehet például hanggal vezérelni a házban, a villany lekapcsolásától a sütő vagy a tévé bekapcsolásáig; vagy ha nem hanggal, akkor legalábbis egyetlen "okos" panelről, ami erősen lecsökkenti azoknak a felületeknek a számát, ahol az alapvetően sok tapogatás miatt amúgy nyüzsöghetnek a kórokozók.

Akár abszolút érintésmentes vagy holografikus megoldások is szóba jöhetnekForrás: HQuality/Shutterstock

Persze ezt tovább is lehet fokozni, hisz miért ne lehetne kapásból olyan anyagokat használni, amelyeken sokkal kevésbé életképesek bizonyos mikroorganizmusok? Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, a réz például pontosan ilyen, antimikrobiális anyag, vagyis olyan, melynek a felületén sokkal rövidebb ideig maradnak életben a baktériumok, igaz, ez a hatás a vírusok esetében már nem érvényesül. Beugrik a jól ismert sárgaréz kilincs képe? Nos, ez nem véletlen, egyáltalán nem a szépségük miatt lehet például sok rendelőintézetben is látni ezeket, és nagyon könnyen megtörténhet, hogy többek között réz felületekből is több lehet a jövő házaiban. Ez a jövő pedig egyáltalán nem is olyan távoli.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek