Europa Nostra-díjas a Zeneakadémia

  Europa Nostra-díjas a Zeneakadémia

  Europa Nostra-díjat nyert a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Az európai kitüntetést négy kategóriában összesen 28 projekt kapta meg, a nyerteseket kedden hirdették ki – adta hírül az MTI.

  Galéria: Europa Nostra-díjas a ZeneakadémiaFotó: Albrecht Éva / Indafotó

  A zsűri a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítását a legjobb helyreállítási gyakorlatok kiemelkedő példájaként értékelte – olvasható a díj honlapján. Az összegzés szerint a Zeneakadémia felújítása egyáltalán nem volt egyszerű feladat.

  Az épület különleges példája a szecessziónak, amely a pompát innovatív funkcionális megoldásokkal párosítja. A zenei előadások tekintetében a ma érvényes nemzetközi elvárások ugyanakkor összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint 1904-ben voltak, és a szükséges új technológiákat az értékes korabeli környezetbe kellett behelyezni.

  A zsűri indoklása szerint az eredmény kimagasló lett.

  A Zeneakadémia felújítása 2011. augusztus 29-én kezdődött többek között Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc tervei szerint, a munkálatokban több mint száz restaurátor, ezernél is több ember vett részt. A rekonstrukció célja nemcsak a műemléképület értékeinek helyreállítása volt az eredeti alaprajzok, tervek, leírások, archív fotók alapján, hanem a magas színvonalú oktatás mellett a hangversenyélet, a zenei központ funkció korszerű kiszolgálásának lehetővé tétele is.

  Az épület a pincétől a padlásig megújult, teljesen akadálymentessé tették, és háromezer négyezetméter új terület is létesült a pinceszint és a tetőtér átalakításával, az udvar lefedésével.

  Külön gondot fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, így modern színpadgépezetet, klimatizált hangszerraktárat építettek. A „szecessziós csodának" nevezett kisterem visszakapta zsinórpadlását és a zenekari árkot, így itt kamaraoperákat is elő lehet adni.

  Galéria: Europa Nostra-díjas a ZeneakadémiaFotó: irenne56 / Indafotó

  A nagyterem székeit újrakárpitozták, erre és a függönyökre összesen több mint 460 négyzetméter bársonyt használtak fel. Az épületbe egy csaknem 26 méter hosszú, 26 tonnás acélhidat is beemeltek, amely a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet.

  A beruházás során 5658 négyzetméter felületet láttak el díszítőfestéssel, 400 négyzetmétert fedtek be Zsolnay-burkolattal, 2830 négyzetméter kőhomlokzatot restauráltak, 367 négyzetméternyi ólomüvegablakot készítettek, és 8350 köbméter betont használtak fel.

  A felújított épület 2013. október 22-én nyílt meg.

  Az Europa Nostra-díjat a kulturális örökség megőrzése és helyreállítása; a kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás és digitalizáció; a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, valamint az oktatás, képzés, tudatosság növelése kategóriákban ítélték oda.

  Az elismeréseket június 11-én Oslóban adják át az Europa Nostra gáláján. Az ünnepségen hirdetik ki, hogy a nyertesek közül melyik hét projekt részesül a 100 ezer euróval járó fődíjban, és hogy ki kapja az Europa Nostra online szavazásának közönségdíját.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!