A nemzetközi fesztiválkedvenc magyar doku holnaptól ingyen nézhető

Holnaptól egy hétig ingyenesen letölthető a Tünet Együttes koreográfusa, Szabó Réka több nemzetközi fesztiválon is díjazott dokumentumfilmje, öt másik film mellett. A locarnói, szarajevói, minszki, a budapesti Verzió és a trieszti filmfesztiválon is díjat nyert A létezés eufóriája a holokauszt túlélő írónőről, Fahidi Éváról szól, aki 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. A film a Sóvirág - avagy A létezés eufóriája című modern táncprodukció születését mutatja be; Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél traumákról, nőiségről és az öregedésről.

A MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) weboldalán további öt fesztiválkedvenc dokumentumfilm lesz ingyenesen elérhető: A monostor gyermekei (Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 2017), az Ütős csajok (Nordin Eszter, 2016), a Cooking History/Gulyáságyú (Kerekes Péter, 2009), a Besence Open (Kovács Kristóf, 2013), valamint a Szél viszi (Bartha Máté, 2019).

A monostor gyermekei egy intim családtörténet, a világ egyik legelzártabb országában Bhutánban, amit a Himalája utolsó buddhista királyságaként ismerünk. Az Ütős csajokban két éven át követhetjük nyomon a 7-36 év közötti bokszoló lányok történetét. A magyar származású szlovákiai rendező a Cooking history című filmjében a gasztronómia oldaláról közelít a huszadik század véres összecsapásaihoz, és katonai szakácsokat kérdezett a túlélés fortélyairól.

A létezés eufóriája (2019)IMDB

A Szél viszi a kietlen vidéken játszódik, ahol egy fiatal lány, akit még gyerekkorában választottak el édesanyjától és élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott, a lehetetlenre vállalkozva 18 évesen úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét.A Besence Open egy Baranya-megyei zsákfaluban játszódik, ahol 126 lakos él, melyből 102 (beleértve a polgármestert) roma, és 98%-uk munkanélküli. De ez sem tántorítja el a polgármestert álmától, hogy olyan polgárokat neveljen a falu lakosaiból, akik havi fix fizetésért dolgoznak, és nap végén sportolni mennek.

A januárban megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) oldalán egy állandó  dokumentumfilmtárat is találunk, amelyben számos olyan dokumentumfilmet tettek ingyenesen elérhetővé, melyek televíziós vagy fesztivál bemutatásuk után láthatatlanná váltak.

Az 5+1 film forgalmazási okokból csak Magyarországról érhető el, és csak egy hétig, de az online videótár továbbra is nyitva marad mind a külföldi, mind a magyar közönség számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek