Még 5 napig ingyenesen elérhetőek a klasszikus magyar vígjátékok

Még május 10-ig virtuálisan elérhetőek többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a Mágnás Miska, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba című hazai filmek is – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Reviczky Gábor és Tóth Ildikó a Csinibaba című filmbenBudapest Film

A magyar film napja alkalmából az NFI 20 klasszikus vígjátékot tett ingyenes elérhetővé online április 30-án. Teljes körűen felújítva és digitalizálva látható a Bacsó Péter által 1969-ben rendezett A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Tímár Péter rendezésében készült Csinibaba és Török Ferenc 2001-es generációs kultfilmje, a Moszkva tér is; ezt a három filmalkotást megközelítőleg százezer érdeklődő látta a napokban.

A NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különböző korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak. A 20 film közül több ezúttal látható először az interneten. A vígjátékokban viszontláthatják az érdeklődők többek között Bodrogi Gyulát, Dajka Margitot, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt és Pécsi Ildikót is.

A magyar film napját április 30-án ünneplik 2018 óta annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A klasszikus magyar vígjátékok május 10-ig a magyarfilmnapja.hu weboldalon érhetők el.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek