Mélyedjen el a végtelen univerzumot idéző installációban!

A 91 éves japán művész, Kuszama Jajoi, végtelen univerzum illúzióját keltő tükrözött tereit (Infinity Mirror Room) kiállító múzeumokba hamar elfogynak a jegyek; gyakran hosszú sorokban állnak a látogatók, hogy bejussanak világszerte. Ez volt a helyzet a Los Angeles-i Broad múzeummal is, ahol a 2013-ban készült Infinity Mirrored Room -The Souls of Millions of Light Years Away (Végtelen tükrözött szoba - lelkek milliói fénymilliók távolából) volt az egyik legkeresettebb műve.

Pablo Trincado/Santiago de Chile, Chile/wikipedia

A járvány miatt március 13-án be kellett zárni a múzeumot, ami egyébként nem lenne kifejezetten hírértékű, de a Los Angeles-en kívül élők számára ez mégiscsak jó hír. Ugyanis ezzel egyidőben a múzeum egy új programsorozatot indított, amelyben minden héten egy újabb audiovizuális alkotás keretében mélyedhetünk el az installáció pislogó fényeiben, online.

Persze ez nem ugyanaz az élmény, mintha személyesen lépnénk be a szobába, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs hozzáadott értéke az online kezdeményezésnek. A zenei aláfestés más megvilágításba helyezi a művet, amelynek megtekintésére egyébként mindössze 45 másodpercünk lenne, és a látogatók nagy réssze arra használja ezt az időt, hogy készítsen egy szelfit.

A projekt kezdeményezőinek az a célja, hogy sokkal mélyebben, elmélkedőbb módon fedezhessük fel a művet, vagyis, hogy elmerülhessünk Kusama örökkévalóságra irányuló kutatásának spirituális vonatkozásaiban – mondták a rendezők az Artnetnek.

A múzeum csapata Instagram- és TV-sorozatot indított, amelyben a szobáról készült felvételeket a Los Angeles-i hangművészek zenei kompozícióival ötvözik. Minden héten újabb helyi zeneszerző és hangművész zenél, akik a legkülönfélébb műfajokat képviselik, beleértve az elektronikus zenét, az ambientet és a popzenét.

Az emberek sokféleképpen élik meg a spiritualitást. Azzal, hogy különféle zenei megközelítéseket hozunk be, azt reméljük, hogy számos lehetőséget kínálunk Kuszama munkájában való elmélyülésre."

– fogalmazott Ed Patuto, a múzeum közönségszervezésért felelős igazgatója. A sorozat Geneva Skeen 14 perc körüli zenei kompozíciójával indult. Az alkímiai metaforákra és különféle zenei hagyományokra támaszkodó, misztikus és az ipari hangzásokat keverő, művész digitális felvételekkel, énekhanggal és vegyes hangszerekkel dolgozik. "Az éteri hangzású zene felidézi a végtelenség szellemi vonatkozásait" – tette hozzá Patuto.

A legutóbbi felvétel négy napja került fel, és Josiah Steinbrick, többhangszeren is játszó zeneszerzőtől származik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek