Középpontban a járványok védőszentje, akinek a neve is koronás

  Európa egyik legrégebbi székesegyháza, az Aacheni dóm nagy figyelmet kapott az elmúlt időszakban, mert nemrég egy Szent Corona nevű kora keresztény vértanúhoz kapcsolódó ereklyetartót ásott elő a kincstárából. A katedrális vezetősége szerint a II. században élt szent a járványok ellen védelmező segítő.

  Aacheni dómA_Different_Perspective/pixabay

  A székesegyház kincstárnoka már a járvány kitörése előtt - több mint egy éve - felhozta a raktárból az ereklyetartót, hogy előkészítse egy nyárra tervezett ötvösművészeti kiállításra. De a koronavírus elterjedése új megvilágításba helyezte a szent földi maradványait tartalmazó kincset. A katedrális vezetősége szerint ugyanis, a szentet a járványok ellen hívták segítségül. A díszes ereklyetartót a  járvány lecsillapodása után, szeretnék kiállítani - írja az Artnet.com.

  Miközben néhány hívő már elkezdett imádkozni Szent Coronához, a birminghami egyetem professzora vitatja a vértanú történelmi kapcsolatát a fertőző betegségekkel. Candida Moss, teológus szerint Szent Edmund, és nem Szent Corona a járványok ellen védő segítő, az utóbbi vértanú onnan kapta a nevét, hogy látomásaiban koronák jelentek meg.

  Ugyanakkor az Artnet újságírójával beszélgetve megjegyezte azt is, hogy a szentek tisztelete "regionális ügy". Szent Edmund is azért vált a pestis áldozatainak védőszentjévé, mert körülbelül 700 évvel a halála után a relikviáit őrző város Toulouse lakói hozzá imádkoztak gyógyulásért.

  Szent Corona a dán nemzeti galériábanwikipedia

  Amit most látunk, az Szent Corona profiljának felemelése - tette hozzá. A legcinikusabb olvasat szerint a németországi egyházi képviselők jelen esetben megalkuvóknak tűnhetnek, ám fontos megjegyezni, hogy pontosan így kerültek a szentek kapcsolatba bizonyos szakmákkal és csoportokkal. Helyi események hatására egy adott szent a középpontba került, és ez ahhoz vezetett, hogy egy bizonyos embercsoport tapadt a szent nevéhez.

  A katedrális szóvivője szerint az Ausztria keleti részén lévő Kirchberg am Wechsel melletti kisvárosban, amit Saint Coronának hívnak, rendíthetetlen hitért, és a viharok, a rossz termés és az állatállomány vírusos megbetegedései ellen hívták segítségül a II. században élt vértanú szentet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!