Ezen a kiállításon megnézheti, hogyan hatott a szürrealista művészet a divatra

  A francia múzeumok idén sem hagyják izgalmas divatkiállítások nélkül a közönséget. Nemrégiben Christian Louboutin cipőtervező tárlatáról adtunk hírt, március 24-től pedig a marseillesi Borély Château divatmúzeumában követhetjük nyomon, hogyan inspirálta a szürrealista művészet az öltözékeket.

  Kiállítás Elsa Schiaparelli ruháiból (illusztráció)Forrás: Joe Mabel/commons.wikimedia.org

  A korokon átívelő, különböző területek összeolvadásából született tárlaton szabadon szárnyal a képzelet, és bebizonyítja, hogy a divat is lehet a művészi kifejezés eszköze - adja hírül a culture-first.fr.

  Az 1930-as években Párizsban egy olasz divattervező, Elsa Schiaparelli tűnt fel meglepő alkotásaival és művészi elképzeléseivel, amelyek az öltözék tisztán funkcionális aspektusán túl új szemléletet hoztak a divatba. Trompe-l'oeilből kölcsönzött, szokatlan mintáitól, elferdített motívumaitól eljutott a dadaistákkal és szürrealistákkal való együttműködésig, akik között Salvador Dalít és Jean Cocteau-t is ott találjuk.

  A szürrealisták a kreatív folyamatot a psziché szabad asszociációinak alapján értelmezik, mely mentes a racionális megfontolásoktól. Ennek eredménye többek között a test csodálata is, ami a szürrealizmus egyik kedvelt témájává vált, ahogyan az 1930-as évektől kezdve a divattervezőknek is fontos inspirációt jelentett.

  Az haute couture világától ugyanakkor ma sem idegen a szürrealizmus, Isabelle Ballutól Issey Miyake-ig, Hermès-en keresztül Schiaparelli örököseiig a tervezők továbbra is előszeretettel játszanak az illúzióval és a különböző mintákkal, ezzel is bizonyítva, hogy a divat gyakran művészetként határozza meg magát.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!