Gyermekkorunk ismert bábfigurái bukkannak fel a Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak tereiben a Bábszínház múltjának és jelenének meghatározó és reprezentatív bábjait láthatják a Budapest Bábszínház hetvenedik évadjának alkalmából megrendezett kiállításon. Gyermekkorunk ismert történetei, népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a termekben, kapcsolódva az egyes műtárgyakhoz - adja hírül a múzeum honlapja.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria/Facebook

A Bábkiállítás során megismerhetik az egyes bábok és bábelőadások történetét, a különböző bábtechnikákat, illetve, hogy a kiállított bábok a gyűjteményünk egyes darabjaihoz hogyan és miért kapcsolódnak.

Különleges alkalom ez, hiszen a Bábszínház bábtárában őrzött több mint húszezer figurából választották ki azokat a darabokat, amelyek az elmúlt hetven évben a leginkább meghatározták a Bábszínház képzőművészeti arculatát. Egyes bábok most kerülnek először a nagyközönség elé, másokat kifejezetten a kiállítás kedvéért restauráltak, remélve, hogy a későbbiekben többször nyílik majd alkalom ideiglenes tárlatok rendezésére.

A színházi műfajok közül a báb kapcsolata a legszorosabb a vizualitással, hiszen a játszó szereplők, a bábok, maguk is képzőművészeti alkotások. A bábszínházi tervezők munkája egyrészt alkalmazott művészet, amely a rendezői koncepcióhoz, a történethez, a színész kezéhez alakítja a figurát, másrészt autonóm világteremtés, melynek során a tervező fantáziája, ízlése, stílusa határozza meg a szereplők megjelenését. Játszó személyként a bábok élete addig tart, amíg az előadás, amelyben életre kelnek – képzőművészeti alkotásként azonban akár évtizedekkel utolsó színpadra lépésük után is megcsodálhatjuk őket.

Olyan tervezők munkái láthatók, mint Balla Margit, Bod László, Boráros Szilárd, Bródy Vera, Gábor Éva, Hoffer Károly, Koós Iván, Ország Lili, Schéner Mihály vagy Szűr-Szabó József. Bővebb információk a múzeum honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek