Egy műkritikus törte össze véletlenül a szobrot

Gabriel Rico 2018-as, Nimble and Sinister Tricks (to be preserved without scandal and corruption) (Fürge és baljós mutatvány - botrány és korrupció nélkül megőrzendő) című művét végül ironikus módon nem sikerült botrány nélkül megőrizni.

Életkép a Zona MacórólForrás: zsonamaco.com

Az üvegre épülő mű ugyanis eltört a Mexikóvárosban rendezett Zona Maco művészeti vásáron, szemtanúk szerint méghozzá nem is magától esett darabokra az alkotás, hanem Avelina Lésper mexikói műkritikus hathatós közreműködésével - adja hírül az Artnet. A kritikus, aki a baleset előtt egy kólásdobozt helyezett el az installáció közelében, tagadja a vádakat.

„A szakértők szerint a rosszul edzett és rosszul vágott üveg bármikor spontán módon eltörhet" - írta a múlt héten blogjában.

Rico assemblage-a egy fémkeretben álló üveglapra függesztett futball-labdából, kőből, késből és tollból állt és a mexikó városi Galería OMR standján szerepelt.

Lesper úgy vélte, a talált tárgy koncepciójára épülő szoborban nincs semmi művészi, és egy üres üdítősdobozzal akarta lefényképezni, amikor az üveg összetört. Mint Lesper mondta, hozzá sem ért a szoborhoz, valamint hozzátette, hogy a mű nagy nehézségek nélkül újraalkotható.

Rico és az OMR galéria közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy hosszas megbeszélések után arra a következtetésre jutottak, hogy a mű helyrehozhatatlan károkat szenvedett, így azt nem lehet pontosan reprodukálni, maga a mű tehát elveszett.

Ugyanakkor nem akarnak azon spekulálni, hogy mi történt valójában a Zona Macón, mint hozzátették, balesetek előfordulnak olyan kockázatos helyzetekben, mint Ms. Lésper akciója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek