Negyven év után újra megnyitották a Szerelmesek házát Pompejiben

A Casa degli Amanti vagyis a Szerelmesek háza ismét nyitva áll Pompejiben a látogatók előtt. Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután egy 1980-as földrengés megrongálta. Egy nagyobb európai uniós felújítási projekt fejeződött be ezzel, melynek eredményeként az ókori romváros három fontos épülete újult meg. Ezek között van az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés miatt erősen megrongálódott Szerelmesek háza – írja az MTI.

Pompejiben rengeteg látnivaló akad, ez itt a nagy színház egykori épületeForrás: GNU Lizenz für freie Dokumentation/Berthold Werner/ Wikipedia

Az épület feltételezhetően bordélyház volt. A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza. Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak. A Gyümölcsöskert házában kerteket ábrázoló színpompás festmények láthatóak.

A freskókkal díszített Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől. A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik. A projektre az Európai Unió és Olaszország 2012 óta összesen 105 millió eurót (35 milliárd forintot) biztosított. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek