Neves brit szakmai díjat nyert a kék vércsékről írt magyar könyv

  A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült – magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The Blue Vesper) lett az első helyezett, olvasható az MME weboldalán.

  A kék vércse a könyv főszereplője, a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madaraForrás: Ondrej Prosicky/Shutterstock

  A norfolki székhelyű patinás szervezet az elmúlt 20 évben a szakmában kiemelkedő alkotásokat díjazott. Nem egy közülük azóta nélkülözhetetlen klasszikussá vált. A 2012-2018 között futó Kékvércse-védelmi LIFE program munkatársainak tollából a projekt záró évében megszületett könyv a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madarát, a kék vércsét és védelmét mutatja be.

  A faj 15 évnyi kutatásának és megőrzési munkálatainak 240 oldalas összefoglalója és ennek művészi kivitelezése elkápráztatta a szakmai közönséget.

  A könyv szerkesztői (Palatitz Péter, Solt Szabolcs és Fehérvári Péter) a siker titkát abban látják, hogy  másfél évtizeden keresztül képesek voltak összetartani a természetvédők, kutatók, művészek és önkéntesek csapatát. Ezek az emberek természetvédelmi munkájukkal nemcsak megkétszerezték a hazánkban költő kék vércsék számát – ezzel megmentve a fajt –, de közben olyan alapanyaggal látták el a Kék könyvet, amiből nem volt nehéz dolgozni.

  A könyv művészi megjelenéséért – az egyes fejezetek szerzői mellett – két nemzetközileg elismert művész, Máté Bence természetfotós és a grafikai tervezést végző Pálfi Szabolcs tette a legtöbbet.

  A magyar kiadást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a „Szép magyar könyv" elnevezésű megmérettetés során a legszebb tudományos-ismeretterjesztő műnek választotta 2019-ben. A díj értékét növeli, hogy e biológiai témájú alkotás az első díjat egy művészeti albummal megosztva kapta. A Kék könyv elérhető az MME boltban és a legnagyobb hazai könyvterjesztők áruházaiban is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!