Japán inspirálta merész kiállítások, amiket februárban még megnézhetünk

A kamarakiállítás, melynek címe A Kelet vonzásában annak az apropóján nyílik meg 2020. február 5-én, hogy nemrég Tokióban mutatkozott be egy a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás. A Szépművészeti Michelangelo-termében helyet kapott kisebb, de fontos kamaratárlat itthon is megemlékezik a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulójáról.

Hokusai Katsushika és lánya Oei figurái a tokiói Sumida Hokusai MúzeumbanForrás: cowardlion / Shutterstock.com

A tárlat anyagát elsősorban a Szépművészeti és testvérintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiből válogatták, de a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől is érkezett több műtárgy. A Kelet vonzásában című kiállítás május 17-ig látogatható a Michelangelo-teremben - olvasható az MTI összefoglaló hírében, és korábban már itt a Travelo oldalán is részletesen beszámoltunk a tárlatról. 

De elérhető közelségben nem ez az egyetlen japán témával foglalkozó tárlat, amit 2020 elejére időzítettek. Bécsben is találni egy érdekes és elvont kiállítást, amit február 16-ig még meg lehet nézni a MAK - Museum für angewandte Kunst termeiben. A KUNIYOSHI + UKIYOENOW című tárlaton a 150 éve tartó osztrák-japán barátságnak köszönhetően saját szemünkkel láthatjuk Hokusai művészeti vetélytársának is tekintett Kuniyoshi Utagawa színes és mesélős fametszet munkáit, amik nélkül a mai japán anime és manga képi kifejezésmódja nem tartana ott, ahol tart.

Fan of the Game, színes fametszet nyomatForrás: Andrew Archer / EDO BALL 2018 / MAK.AT

A két tárlat két különbüző oldalát mutatja be a japonizáló stílusnak, de pont ez bennük az érdekes, így a művészet ezen ága után érdeklődő látogatók fejében összeállhat egy kerek egész kép az akkori és mai művészekről.

London is tartogat még egy japán témájú kiállítást az érdeklődőknek. A WOW: City Lights and Woodland Shade elnevezésű tárlatot 2020. március 22-ig tekinthetik meg a Japan House London kiállítási terében.

WOW: City Lights and Woodland ShadeForrás: Jeremie Souteyrat / japanhouselondon.uk / Press

A részben digitális részben tárgyi tárlatot az a tokiói bázisú, új médiákkal és vizuális dizájnnal foglalkozó WOW stúdió hozta létre, ami Japán szerte jelenleg az egyik legkeresettebb arculattervező és márkaépítő vállalkozás. A japán kulturális központként üzemelő Japan House London-ban az urbanizált, fényben úszó nagyvárosokat és a vidéki szerénységet egymásba úsztató kiállítás ingyenesen tekinthető meg.



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek