Nem akart repülőre szállni, ezért teherhajón utazott Kanadába

Mit tegyünk, ha mondjuk Kanadába szeretnénk utazni, de aggódunk a repülés okozta környezeti károk miatt. Egy férfi, Will Vibert a teherszállító hajót választotta.

Igen, jól hallotta. Egy Hamburg és a kanadai Nova Scotia tartományban lévő Halifax között közlekedő áruszállító hajót. A fenntartható utazás Európán belül azt jelenti, hogy repülő helyett vonatra szállunk, de egy Atlanti-óceánt átszelő út már egy kicsit bonyolultabb. Az áruszállító hajó így nem is hangzik annyira elborult ötletnek.

Will Vibert/The Guardian

Néhány utazási iroda már lehetővé teszi, hogy a turisták kibérelhesség a teherhajók felesleges kabinjait. Ez egy saját szobát jelent, benne egyszemélyes ággyal, privát fürdővel és lélegzetelállító kilátással az óceánra. Vibert a berlini Slowtravel Experience-en keresztül foglalt, de a cikke szerint nem ez az egyetlen társaság, mely hasonló utazásokat értékesít. Azt javasolja, jó előre foglaljuk le az utunkat, különösen ha csúcsidőben szeretnénk utazni, mert a hajókon ritkán van hely több, mint egy tucat utas számára, és hamar betelik.

Will Vibert kabinjaWill Vibert/The Guardian

Egyetlen utas széndioxid-kibocsátása a Frankfurt és Vancouver közötti repülőúton 1.3 tonna, míg egy teherszállító hajón Hamburg és Halifax között csak 5.3kg, írja Vilbert a The Guardianon, az utazásáról szóló cikkében.

Rájöttem, hogy minden erőfeszítésem, hogy csökkentsem a szénlábnyomomat otthon Milánóban – biciklivel járok munkába, odafigyelek, hogy ne pazaroljam az élelmiszert, ritkán vásárolok új ruhát – semmivé válik egyetlen Kanada és Európa közötti repülőút által."  

2017 óta több mint 14 tonna széndioxidot bocsátottam ki csak a repüléseimmel – folytatja.

Na persze egy áruszállító hajón történő utazáshoz azért kicsit újra kell gondolnunk a kényelmi igényeinket. Elengedhetetlen a rugalmasság. Az út hetekig tarthat és előfordul olyan is, hogy a hajó nem akkor indul, amikorra ígérték. Esetleg egy héttel az utazás előtt szólhatnak, hogy három nappal korábban legyünk kész az indulásra. De talán mindezt a kellemetlenséget kompenzálja a kaland, és az új tapasztalat, amivel gazdagabbak lehetünk.

Az antwerpeni megállóWill Vibert/The Guardian

Vibert saját bevallása szerint egy fárasztó, unalmas útra számított, becsomagolt egy rakás könyvet és letöltött egy csomó filmet, hogy legyen mivel eltöltenie az időt. De aztán jobban élvezte a kirándulást, mint gondolta. Két útitársa is volt, egy Hollandiából és egy Németországból érkező turista, akik ugyanúgy környezetvédelmi okokból választották a teherszállító hajót.

A társaságukban állítólag repült az idő: dartsoztak, kirakóztak, társasjátékoztak, reggelente sakkoztak a napsütötte fedélzeten, a napi étkezések pedig a barátságos legénység társaságában teltek. Antwerpenben és Liverpoolban kiszállhattak hogy eltöltsenek egy napot, amíg a hajó kirakodott. 

Az egyik legizgalmasabb nap az volt, amikor a legénység körbevezette őket a munkaterületeken, ahova az utasokat egyébként nem engedik be – meséli.

Amikor végül megérkeztem Halifaxba, nehéz volt elbúcsúzni a hajótól, amit a hetek során az otthonomnak kezdtem érezni" – meséli.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek