Egy kiállítás, ahol szögekkel üzenhet az alkotóművésznek

Nem mindennapi kiállítást nyitottak meg szerdán a szomszédos Szabadka Kortárs Galériájában. A szerző játékos módon dialógusra invitálta a látogatókat, akik szögek segítségével üzenhetnek neki.

Szögekkel üzenhetnek az alkotónakForrás: Facebook / Savremena galerija Subotica

A vajdasági alkotóművész, Gubik Korina munkái három teremben lettek kiállítva: az elsőben absztrakt műveket láthatunk, amelyek javarészt színtelen, nem művészeti anyagokból jöttek létre: szögekből, durva textilekből és fából.

Aki körbejárja az első termet, érezheti, hogy az alkotó játékos módon hat a nézőkre, akikkel két kihelyezett tábla segítségével kommunikál. Az egyik táblán szögekkel kirakott ábrákkal és szöveggel ő üzent, a másikon pedig a látogatók üzenhettek neki, szintén szögek segítségével. A második terem a környezetre utal, ahol Gubik Korina és volt tanítványa, Kincses Endre performance felvétele tekinthető meg, valamint a művésznő Zentai híd című képsorozata, amelyeken a Tisza sokszínűségét ábrázolja. A folyó hol hömpölyög, hol fodrozódik, hol szeszélyes és vad, hol pedig teljesen sima és nyugodt.

A harmadik terem alkotásai vallomásszerűek, életrajzi megközelítésűek, akár a tabu határait súroló üzeneteket is tartalmaznak. Ezek körbejárásával közelebbről ismerhetjük meg magát az alkotóművészt is. Például Korinát ábrázoló fotókkal is találkozhatunk, amelyeken a hétköznapi tevékenységeiből elkapott pillanatokat nézhetjük meg, mindegyik képhez szöveges üzenet is társul. Mindemellett grafikonokat is láthatunk, amelyek arról árulkodnak, hogy a nők a művészet világában is hátrányos helyzetben vannak – írja a vajdasági Magyar Szó napilap.

Az izgalmas tárlatot a szabadkai Raichle-palotában nézhetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek