Ezen a firenzei kiállításon a cipők kapják a főszerepet

Az ókori római cipőviselet ugyanúgy helyet kap ezen a kiállításon, ahogy a hollywoodi csillagok számára készült topánok, a több tucat lábbelit  bemuttó kiállításon a firenzei Pitti-palota Divat- és Jelmez múzeumban. „Az istenek lábai" elnevezésű show 2020. április 19-ig tart – olvasható az Italy Magazine cikkében.

Egy bronz szobor a hajdani viseletrőlForrás: uffizi.it

Megnézhetik, hogyan festett a római katonák által viselt „caligae", a görög hetérák által hordott csábító szandálok és a római arisztokrácia finom cipői. A kiállítás célja, hogy feltárja, milyen szerepet játszott a lábbeli az ősidőktől a mai napig. A tárlaton körülbelül 80 műalkotást és cipőt tekinthetnek meg, közülük néhányat olyan fontos múzeumok adtak kölcsön, mint például a Louvre.

A legnépszerűbb hollywoodi csillagoknak készített lábbelik közt megtekinthetik azt, amelyiket Liz Taylor viselte a Kleopátrában, emellett helyet kap Charlton Hestonnak a Ben-Hurban, Russell Crowe-nak a Gladiátorban vagy éppen Colin Farrellnek a Nagy Sándor a hódító című filmjében hordott kiegészítője is.

Ez a cipőt viselte Liz Taylor a Kleopátra című film forgatásánForrás: uffizi.it

 A kiállítás egyik legérdekesebb része a Krisztus előtti 5. század körüli időszakban használt főbb cipőtípusok gyűjteménye, de láthatnak régi, értékes műalkotásokon, domborműveken és festett vázákon megjelenített lábbeliket is. Emellett a kortárs darabok sem hiányoznak, a mai vezető márkák ikonikus darabjai is megtekinthetők, a Genny, Céline, Richard Tyler, Renè Caovilla és Donna Karan neve által fémjelzett cipellők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek