Színes fények világítják be Amszterdamot az év leghosszabb éjszakáin

A holland fővárosban decemberben és januárban 16 órán keresztül nem kel fel a nap. Kihasználva a hosszú sötétség adta potenciált, az évnek ebben a szakában nemzetközi művészek fényistallációival világítják be a várost.

Ahogy minden évben, az Amszterdami Fényfesztivál ezúttal is egy tematika köré épül, ami idén a DISRUPT!, azaz bomlás vagy bomlasztás címet kapta.

A cím jelentése kettős. A bomlás lehet kellemetlen, ha a földrengésre, a háborúkra vagy a gazdasági válságra gondolunk, de pozitív változásokat is előidézhet, új utakat nyithat, cselekvésre ösztönözhet, vitákat kezdeményezhet. Míg a művészek fontos szerepet játszanak abban, hogy rámutatnak a világban jelen lévő zavarokra, a műalkotás önmagában is kelthet zavart, írják a szervezők, honlapjukon.

Amsterdam esteMassimo Catarinella/wikipedia

A húsz művész különbözőképpen értelmezte a tematikát, a legtöbben közülük a klímaváltozásra és annak hatásaira asszociáltak, de vannak installációk, amik azt mutatják meg, a természet maga hogyan képes felforgatni a mi rendezett világunkat.

Az egyik legizgalmasabb alkotásban vízre szállt hatalmas pillangók lobbannak fényre az elhaladó hajók következtében mozgó víz hatására. A mű a népszerű tudományos alapelvet, a pillangóeffektust idézi fel, amely szerint egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon.

Egy másik látványosnak ígérkező alkotás Lambert Kamp Rend/rendetlenség című, hét méter magas installációja, amely kilenc, folyamatosan forgó világító gyűrűből áll. A honlap szerint a mű egyszerre idézi fel bolygók gyűrűit, és az atom körül köröző elektronokat, miközben a gyorsan változó világunkra is reflektál.

 Az ALL THE LIGHT YOU SEE IS FROM THE PAST (Minden fény, amit látsz, a múltból származik) egy fénycsövekből készült szöveges állítás, ami az idő múlására emlékeztet, amíg a fény eljut az egyik pontból a másikba.

A látogatók az online térkép segítségével könnyedén eljuthatnak mind a húsz ideiglenes fényinstalációhoz, és egy audioguideot is bérelhetnek. De a kiállítás megtekintésének kétségtelenül a legvarázslatosabb módja ha csónakba szállunk. Szerencsére számos csatornahajó túra közül válogathatunk.

Az installációk mellett más programokon is részt vehetünk: az Alvajárás című sétán az állatkertbe is belopózhatunk, hogy megfigyeljük az állatok éjszakai szokásait. Tanulhatunk a fény eredetéről is, a gyerekek pedig elkészíthetik saját fény alkotásukat.

A város maga is a kiállítás része: háborúk, lázadások nyomai mellett a renováció és újjáépítés helyszíneivel ismerkedhetünk. A fesztivál január 19-ig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek