Közeleg az évszázad Leonardo da Vinci kiállítása a Louvre-ban

Az olasz reneszánsz géniusz halálának 500. évfordulójára a Louvre egy retrospektív kiállítással készül, amit október 24-től 2020 február 24-ig tekinthetünk meg a francia fővárosban.

La Belle Ferronnière, egy ismeretlen nő portréja (1490-1496)Wikipedia

A múzeum akkora érdeklődésre számít, hogy aki látni szeretné a kiállítást, annak az interneteten előre le kell foglalnia egy idősávot, amikor megnézné.

Leonardo da Vinci az utolsó három évét a Loire menti Château du Clos Lucéban töltötte mint a francia király első festője, mérnöke és építésze. Így került a Louvre tulajdonába az életmű egyharmada, amelyet a múzeum most művek olyan egyedülálló csoportjával egészít ki, amit "csak a Louvre képes egy fedél alá hozni", írják honlapjukon.

A művész és mérnök zseni festményeit a középpontba állító tárlat azt ígéri, hogyegy rendkívüli szabadságú ember és művész portréját fogja festeni".

A festő pályájának retrospektívje azt szemlélteti, hogy a művész számára mindig is a festészet foglalta el az első helyet: a világ kutatására irányuló tevékenysége, amelyet „a festészet tudományának" nevezett, azt a célt szolgálta, hogy életet lehelljen a festményeibe, írja a múzeum.

 

Vitruvius-tanulmány, az emberi test méretarányait elemző vázlatWikipedia

A tíz éves munka eredményeként létrejövő kiállítás az évforduló keretében megkísérelte egybe gyűjteni a Leonardo da Vincinek tulajdonított festmények közül a lehető legtöbbet. Ki lesz állítva többek között az öt legfőbb festmény, a Sziklás Madonna, a La Belle Ferronnière, a Mona Lisa, a Keresztelő Szent János és a Szent Anna, emellett a művész grafikái és a mester köréből származó festmények és szobrok adnak majd kontextust a fő műveknek.

A tárlat a legfrisseb Leonardo da Vinci kutatásokra támaszkodik, és beépíti a legutóbbi festményrestaurálások következtetéseit, amelyek lehetővé tették az alkotó művészeti gyakorlatának jobb megértését.

Ha jegyet szeretne foglalni, itt megteheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek