Még mindig beomolhat a Notre-Dame mennyezete

  Még nem menekült meg a Notre-Dame. Jean-Louis Georgelin tábornok, korábbi vezérkari főnök szerint még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a boltíves mennyezet beomlik – írja az MTI.

  A boltíves kupola még mindig veszélyben vanForrás: Zairon/Wikipedia

  A boltívek jelenlegi állapota nem teljesen ismert, vagyis nem garantálható, hogy a mennyezet nem omlik be – mondta a katedrális helyreállítását vezető kormánybiztos egy interjúban, amelyet egy francia médiacsoportnak adott.

  A tábornok szerint még olyan perdöntő és kényes feladatok várnak megoldásra, mint a templom körüli állványzat elbontása, vagy a boltívek állapotának pontos felmérése és a tetőre hullott törmelék eltávolítása.

  Georgelin szerint 2020 közepéig el kell bontani az állványzatot, jövőre pedig meg kell kezdeni a helyreállítást. Ugyanakkor még nem született döntés arról, milyen formában és milyen anyagból (fából, fémből vagy betonból) építik újjá a huszártornyot és a tetőt.

  A Notre-Dame épp felújítás alatt állt, amikor tavaly április 15-én lángba borult a 850 éves gótikus templom. A tűzben teljesen megsemmisült a 90 méter magas és 750 tonnás úgynevezett huszártorony.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!