Új feltárásokkal bővült Pompei: egy fürdő és egy erotikus freskó került elő

Először nyílt meg a nagyközönség számára Pompei legnagyobb luxusfürdője, valamint egy erotikus jelenetet, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló freskó.

Hétfő óta a turisták először láthatják a Pompei Központi Fürdő (Terme Centrali) megmaradt márványoszlopait, melyet a tehetősebbeknek építettek, adta hírül az AFP hírügynökség.

Jupiter hattyú alakjában megtermékenyíti Lédát, 2018-ban feltárt freskó egy pompeji hálószobábanControluce/AFP/Eliano Imperato

A fürdőt épp a Vezúv kitörése idején építették 79-ben, így eltemette a láva, mielőtt befejezhették volna. De a márvány oszlopok még ma is úgy állnak, ahogy félbehagyták őket a várost sújtó katasztrófa idején. A régészek egy gyermek csontvázát is megtalálták, aki itt keresett menedéket.

Az építészeket Nero császár római fürdői ihlették. De a termeket itt nagyobbra és világosabbra tervezték, márvány medencékkel." mondta Massimo Osanna, a régészeti feltárás igazgatója az AFP-nek.

Az Arany Kupidók háza is megnyílt a mozaikpadló helyreállítása utánControluce/AFP/Eliano Imperato

Alberta Martellone régész szerint szokatlan, hogy ebben a sűrűn felépített városban ilyen nagy épületet találjanak, ekkora helyiségekkel. "Ez a grandiozitás érzetét kelti" – mondta.

A város eredeti nyilvános fürdői kisebbek, sötétebbek és gyakran túlzsúfoltak voltak; az új komplexum luxuskörnyezetet biztosított volna azoknak, akik megengedhetik maguknak - többnyire a polgárok és nem a rabszolgák"– tette hozzá.

A fürdő mellett hétfő óta látogatható egy tavaly felfedezett erotikus freskó is, amely Jupiter római istent ábrázolja, amint hattyú alakjában megtermékenyíti Spárta királynőjét, Lédát.

Freskó az Arany Kupidók házábanControluce/AFP/Eliano Imperato

A közelmúltban folytatott pompeji ásatások számos lenyűgöző leletet tártak fel, köztük egy feliratot, amely azt bizonyítja, hogy a Nápoly melletti város 79 október 17-e után pusztult el, és nem augusztus 24-én, mint azt korábban gondolták.

A régészek októberben egy élénk freskót is találtak, egy olyan kocsmában, amelybe nagy valószínűséggel a harcosok és a prostituáltak jártak. A freskó egy páncéllal borított gladiátort ábrázol, amint gyõztesen áll, miközben sebesült ellenfeléből ömlik a vér. Mindemellett újra látogatható Az Arany Kupidók háza is, mely ismét megnyílt a mozaikpadló heyreállítása után.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek